Včerajšnja sobota je bila že od zgodnjih jutranjih ur naklonjena vročini, še pred osmo uro dopoldan smo že zabeležili 24 stopinj, kar je to soboto naredilo rekordno vročo. Temperature so se povzpele do 35 stopinj Celzija.

Arso opozarja na vročinski udar

Danes lahko pričakujemo še večji vročinski udar. Živo srebro bi se lahko dvignilo tudi do 38 stopinj. Agencija RS za okolje (Arso) še naprej opozarja, da bo predvsem v popoldanskem času zaradi visokih temperatur velika toplotna obremenitev.

Sicer pa imamo za vse, ki vam vročina ugaja (verjetno vas ni veliko), dobro novico. Vremenska napoved za naslednjih nekaj dni je precej enolična. Sončno in zelo vroče bo vsaj še nekaj dni. Le v gorskem svetu lahko jutri popoldne pričakujemo posamezne vročinske nevihte.

Poskrbite zase in za živali

Med tem ko se ljudem svetuje, naj se zadržujejo v hladnih prostorih, pijejo veliko tekočine in se hladijo s hladnimi prhami, pa je pomembno opozoriti tudi na skrb za domače živali. Poskrbite, da bodo imele dostop do sence in svežega zraka, seveda je nepogrešljiva tudi sveža voda, ki mora biti vedno na voljo.

Če opazite žival, ki bi lahko bila ogoržena (kot je pes, zaprt v avtu, ali priklenjen na soncu) takoj pokličite policijo, saj je tako ravnanje kaznivo.

Podrobnejša vremenska napoved

Napoved za sosednje pokrajine: Povsod bo sončno in zelo vroče. Jutri popoldne bodo predvsem v Alpah nastale posamezne vročinske nevihte.

Vremenska slika: Nad jugovzhodnim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Od jugozahoda priteka k nam v višina zelo topel in razmeroma suh zrak.

Napoved vpliva vremena na počutje: Vremenski vpliv bo ugoden, sredi dneva in popoldne pa bo po nižinah počutje poslabšala velika toplotna obremenitev. Takrat se izogibajte večjim naporom, uživajte dovolj tekočine in lahko hrano. Za napornejša opravila je najprimernejši jutranji čas. Pri vremensko občutljivih se bodo pojavljale značilne vremensko pogojene težave, tudi nekateri bolezenski znaki se bodo okrepili. Priporoča se večjo previdnost.