V finalu prvenstva se bosta spopadli svetovni nogometni velesili. Španija, enkrat svetovna in dvakrat evropska prvakinja, je ugled pridobivala v zadnjih letih tako s klubskimi kot reprezentančnimi uspehi in upravičila vlogo enega glavnih favoritov tudi na tem turnirju. Španci, ki so v predtekmovanju igrali v isti skupini kot Italija ter Irska in Hrvaška, so v četrtfinalu z 2:0 izločili Francijo, v polfinalu pa po enajstmetrovkah Portugalsko.

Italija je na drugi strani v zadnjem obdobju omadeževana z aferami, slabimi igrami na zadnjem svetovnem prvenstvu in tudi ne preveč uspešnimi klubskimi nastopi v evropskih tekmovanjih. A Italijani, ki so na Poljsko in v Ukrajino prišli brez posebnega rezultatskega pritiska, se vseeno še vedno lahko pohvalijo s štirimi naslovi svetovnih prvakov, enim evropskim, enkrat so bili evropski, dvakrat pa svetovni podprvaki. Izbranci Cesareja Prandellija so v izločilnih bojih Eura 2012 premagali močni Anglijo po 11-metrovkah in Nemčijo z 2:1. Na uvodni tekmi prvenstva so s Španci igrali 1:1.

Finale bo sodil Portugalec Pedro Proenca.

Panda navija za Španijo

Tajski pandi, mati in hči, sta danes za finale evropskega prvenstva v nogometu med Španijo in Italijo, ki se bo začel ob 20.45 v Kijevu, napovedali zmago svetovnih in evropskih prvakov Špancev. Panda Lin Ping si je namreč za igro v živalskem vrtu v Chiang Maiju izbrala špansko zastavico, pritrjeno na nogometno žogo.

Tudi njena mati, medvedka Lin Hui, je posegla po španski zastavi. Lin Ping ima na Tajskem vse od rojstva leta 2010 kultni status velike zvezde.

Živalske "napovedi" izidov nogometnih finalov na velikih tekmovanjih so postale izjemno priljubljene po vsem svetu, vse odkar je nemška hobotnica Paul na mundialu 2010 pravilno napovedala vseh osem zmagovalcev dvobojev.