Zaradi prometne nesreče je na avtocesti Ljubljana - Koper med priključkom Brezovica in cestninsko postajo Log v smeri Kopra zaprt prehitevalni pas. V smeri Primorske že nastaja zastoj na ljubljanski zahodni obvoznici od priključka Brdo in vzhodni obvoznici od priključka Vič.

Na koncu podravske avtoceste v smeri mejnega prehoda Gruškovje je nastal že šestkilometrski zastoj. Povečan je tudi promet proti mejnim prehodom Dragonja, Starod in Jelšane. Promet se še povečuje v smeri Primorske in proti hrvaškim mejnim prehodom.

Na mejnem prehodu Gruškovje osebna vozila pri izstopu iz države čakajo 30 minut, na Starodu in Dragonji pa 20 minut.

Pazite na vročino, ko ste v vozilih

V prihodnjih dneh, predvidoma do vključno torka, bo zelo vroče. Po podatkih Agencije RS za okolje bodo najvišje temperature po nižinah danes okoli 35 stopinj Celzija, v nedeljo in v ponedeljek pa kar okoli 37 stopinj Celzija. Zato bo predvsem popoldne zelo velika toplotna obremenitev, opozarjajo vremenoslovci. Topla bodo tudi jutra, predvsem v večjih mestih in ob morju.

Poleti je sicer največ gneče na slovenskih cestah pričakovati zadnji konec tedna v juliju, ko se začnejo počitnice v nekaterih nemških deželah in Italiji, povečan promet pa je pričakovati tudi ves avgust in prvi teden v septembru.

Policija opozarja na tatvine v času turistične sezone

Piranski policisti pozivajo tako občane kot obiskovalce plaže, gostinskih lokalov, hotelov in avtokampov, da ustrezno poskrbijo za varnost lastnega premoženja, ter da ga ne puščajo na javnem kraju nezavarovanega. Na plažo naj turisti ne nosijo vrednejših predmetov in večjih količin denarja, za seboj pa naj zaklepajo parkirana osebna vozila.

Kot so zapisali v Policijski postaji Piran, vsako leto obravnavajo tudi več hotelskih tatvin, kjer storilci vstopajo v hotelske sobe skozi okna, balkonska vrata, pa tudi odprta vhodna vrata. Zato pozivajo vse obiskovalce hotelov, da vredne predmete shranjujejo v hotelskih sefih, vrata in okna pa zaklepajo.

Policisti so prejšnji konec tedna samo na območju Pirana obravnavali 16 kaznivih dejanj, med katerimi izstopajo tatvine na plaži, v gostinskih lokalih, hotelih in drugih javnih površinah. Vse tatvine so bile izvršene ob očitnem zanemarjanju samozaščitnih ukrepov s strani oškodovancev, ko slednji na plaži odložijo torbe z vsebino in le te pustijo nezavarovane oziroma brez nadzora. Prav tako primerno ne zavarujejo koles in koles z motorjem. Storilci seveda tako malomarnost pridno izkoristijo in odtujijo torbe, denarnice, mobilne telefone, fotoaparate, ure, zlatnino, kolesa, mopede in druge predmete, so še navedli.

Alkohol in avto ne gresta skupaj - tudi poleti ne

Policisti ob tem opozarjajo tudi na kršitve javnega reda in predpisov s področja varnosti cestnega prometa, ki jim pogosto botruje alkohol. Gostince zato opozarjajo na spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola, ki prepoveduje prodajo in ponujanje alkoholnih pijač in pijač, ki so jim dodane alkoholne pijače, osebam mlajšim od 18 let in osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola.

Prav navedene osebe so pogosto kršitelji javnega reda in miru zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju, pretepanja oziroma povzročanja prekomernega hrupa. Pogosto pa so v policijskih postopkih zaradi vožnje v cestnem prometu pod vplivom alkohola, pojasnjujejo piranski policisti in napovedujejo, da bodo zoper vse ugotovljene storilce prekrškov dosledno ukrepali.

Hkrati pozivajo vse občane in druge obiskovalce, da se izogibajo konfliktnim situacijam na javnih krajih, v postopkih s policisti pa dosledno upoštevajo njihove odredbe in odrejene ukrepe ter se za vožnjo v cestnem prometu odločijo le takrat, ko niso pod vplivom alkohola. Prav tako policisti pozivajo vse gostince in organizatorje javnih prireditev, da dosledno upoštevajo izdana dovoljenja za prekomerno obremenjevanje okolja s hrupom in tako obiskovalcem kot tudi domačinom zagotovijo dostojen nočni mir in počitek.