Grenak priokus je pustil prvi skok, ko je edina slovenska finalistka 21. EP prestopila za tri centimetre in pristala pri dosežku okoli 14,40, za bronasto kolajno, ki jo je osvojila Rusinja Jana Borodina, pa je zadostoval skok, dolg 14,36 metra. Po pričakovanju je evropska prvakinja postala Ukrajinka Olga Saladuha, ki je z dosežkom 14,99 skočila najboljši letošnji izid na svetu.

»Helsinke bom zapustila zadovoljna. Žal mi včeraj ni uspelo doseči boljšega rezultata, a moram biti srečna, da sem se po treh letih znova uvrstila v finale na velikem tekmovanju. Vem, da imam v nogah daljše skoke ter da se lahko na olimpijske igre v London pripravim zelo dobro,« je z dvignjeno glavo povedala Marija Šestak, ki je v finalu skakala zadnja, po dveh prestopih pa bi jo med najboljšo osmerico popeljal dosežek 14,16 metra.

»Edini veljaven skok je bil slabši, saj mi je koleno klecnilo, tako da sem vedela, da z uvrstitvijo med najboljših osem ne bo nič. Kljub temu je bila daljava prek 14 metrov, kar mi lahko daje optimizem za naprej. Kot sem se v kvalifikacijah znašla z vetrom, se v finalu nisem. A tako pač je v našem športu,« je razlagala Marija Šestak, finalni razplet pa je komentirala: »Da bo zmagala Saladuha, sem vedela. Ona je skakalka, ki bo v Londonu prva favoritinja, lahko pa doseže tudi svetovni rekord. Presenetila me je Patricia Mamona (s 14,52 je dosegla portugalski rekord – op. p.), druge daljave pa so takšne, da mi bodo povzročile slabši spanec.«

Za Kristino Žumer so bile stresne kvalifikacije teka na 200 metrov. Dobrih 15 minut je v mešani coni trepetala, če se bo v polfinale uvrstila kot srečna poraženka. Izteklo se je srečno, svoje sodelavce, ki so jo bodrili na stadionu, pa je razveselila z uvrstitvijo med najboljših 24 tekačic stare celine. »S tekom nisem najbolj zadovoljna, z razpletom pa zelo. Veselim se večernega teka, čeprav bodo noge pekle,« je ovita v odejo pojasnila Kristina Žumer, ki je imela v polfinalu posledično najslabšo prvo progo. »Sploh ne vem, kako fantje pretečejo krivino, saj je radij zelo zavit. Dala sem vse od sebe. Če bi imela ugodnejšo progo, bi lahko dosegla boljši čas kot v kvalifikacijah,« je po polfinalu povedala Kristina Žumer.

Marina Tomič se je po precej slabšem nastopu, kot jih je kazala v letošnji sezoni, kar sama posula s pepelom. Uvrstitev v polfinale je bila zanjo dosegljiva, a bi morala pokazati enega svojih najboljših tekov v karieri. Zelo slabo je nastopil Jan Žumer, ki se je izgovarjal na bolečine v mišici, ki so ga ovirale pri teku v krivini.

Junaka večera pri atletih sta bila evropska velemojstra svojih poklicev. Rus Jurij Borzakovski v teku na 800 metrov in Francoz Mahiedine Mekhissi-Benabbad na 3000 metrov z zaprekami sta z lahkoto dobila taktična teka v svojih disciplinah. Presenetljivo je, da jih tekmeci niso skušali ugnati s hitrejšim tempom, Borzakovski pa je postal evropski prvak s časom 1:48,61, ki ga je slovenski up Žan Rudolf v kvalifikacijah in polfinalu krepko presegel. Zanimiv je bil tudi finale v metu kopja, v katerem je z osebnim rekordom (66,86 metra) v petem poskusu tekmice presenetila Ukrajinka Vera Rebrik. V finalu, v katerem je po kvalifikacijski blamaži manjkala Martina Ratej, se je morala prva favoritinja, Nemka Christina Obergfoell, zadovoljiti s srebrno kolajno.

Konec tedna bo v tekmovalni areni olimpijskega stadiona pet slovenskih nastopov. Danes bo najprej svoje znanje pokazala slovenska ženska štafeta 4x100 metrov (Alja Sitar, Sara Strajnar, Kristina Žumer in Merlene Ottey), ki bo tekla na ugodni sedmi progi, potem pa se bo v polfinalu teka na 1500 metrov predstavila še Sonja Roman. Konec tedna bo 20 finalnih odločitev, osem danes in dvanajst v nedeljo.