Po čem bo letošnje poletje posebno?

Vsako poletje je posebno, saj koga od družinskih članov v tem času presenetim z izletom, ki ga ne pričakuje. Sedaj vam seveda ne smem izdati, koga in kam bom peljal, da ne pokvarim presenečenja - starejši hčeri zelo uživata v tej igri. Letos se sicer resno pripravljam na pisanje knjig. V glavi imam štiri. Ena je skoraj v celoti že tudi v računalniku, druge tri so že oblikovane v glavi, osnutki pa so tudi že materializirani. Morda pa bo to poletje najbolj posebno zato, ker se bo letos naučila plavati triletna Zoja.

Kje in od koga dobite največ namigov, katere knjige in publikacije je dobro brati. In kje jih kupujete?

Kot predavatelj sem seveda na predavanjih kolegov izjemno pozoren na to, katere knjige priporočajo v branje. Letos se nekoliko bolj posvečam odločanju in seveda študiju literature s tega področja. Niti v sanjah pa ne zanemarim literature, ki je povezana z osebnim razvojem in razvojem potencialov pri ljudeh. Pri tej literaturi sem izredno izbirčen. Uspešnice me ne prepričajo vedno in moti me klasična "ameriška" literatura v stilu - zjutraj pojej žabo in ta dan se ti ne bo zgodilo nič hujšega. Pri čemer seveda poudarjam, da si mi prispodobe zelo všeč.

Katere knjige boste prebirali in zakaj?

Zagotovo bom poiskal in prebral literaturo s področja evolucijske in pozitivne psihologije ter odločanja. Kaj bom torej moral prebrati? Knjigo Konteksti odločanja, ki so jo uredili Andrej Ule, Olga Markič in Urban Kordeš, mi pomeni osnovo za razmislek za bodoče raziskave. Knjigo Psi, ki sem jo dobil za darilo, poletje pa je pravi čas tudi zanjo. Prebral bom tudi kup knjig in člankov za osnutek lastne knjige o evolucijski psihologiji.

Kaj pa šport, kulturne prireditve, meditacija in drugo? Kako pomagajo pri osebnostni in strokovni rasti?

Brez tega osebne rasti ni. Bil sem vaterpolist, zato mi je plavanje izjemno blizu, tekam, ker je to najbolj praktičen šport in igram košarko, ker uživam v družbi in akciji. Z ženo uživava, ko obiskujeva koncerte. Tu in tam izbereva kakšnega, pri katerem se nama lahko pridruži kdo od otrok. Letos poleti pridejo v Italijo Green Day. Mislim, da jih ne bomo zamudili.

Kaj naj prebirajo posamezniki, ki se zavedajo pomena nenehnega izobraževanja in rasti, ter kaj vodje?

V knjigah ne smemo iskati odgovorov na naša vprašanja in ne receptov za uspeh. Knjige in zapisano v njih naj bo osnova za našo meditacijo, kaj hočemo, kaj so naši cilji in interesi. Ko si odgovorimo na to vprašanje, pa trdo delajmo na tem, da najdemo način, kako bomo cilje uresničili.