V Adeccu namreč opažajo vedno večji delež mladih iskalcev zaposlitve z univerzitetno izobrazbo, ki si želijo svoje prve zaposlitve. Glavna motivacija teh iskalcev je pridobitev delovnih izkušenj, pri čimer so prisiljeni finančna pričakovanja postaviti v ozadje, pravi Polona Romih, vodja svetovalcev za kadre, ter dodaja, da želijo z uvajanjem svetovanja za iskalce prve zaposlitve narediti bolj zaposljive in znižati delež brezposelnih mladih, ki se je v zadnjem mesecu ustavil pri 13 odstotkih. To so povečini mladi brez izkušenj, ki le stežka izpolnjujejo merila razpisanih delovnih mest. Pred njimi je torej še nekaj let, ki jih morajo izrabiti za nabiranje izkušenj in izoblikovati svoj karierni profil, kljub vsemu pa se morajo znajti in prave priložnosti poiskati že na začetku kariere.

Zaposlitev lahko prinese tudi družabno življenje

Samo čakanje na pravi zaposlitveni oglas zato prav gotovo ni dovolj, pravi Romihova in mlade spodbuja, naj bodo aktivni že med študijem. "Te izkušnje lahko vključijo v svoj življenjepis, marsikateri delodajalec jih bo upošteval. Iskanje zaposlitve je lahko zelo kompleksen in dolg proces, ki terja vztrajnost. Največ je odvisno od iskalcev zaposlitve," dodaja Romihova.

Biti aktiven pomeni, da iskalec zaposlitve ves čas spremlja zaposlitvene oglase v tiskanih in elektronskih medijih, na zavodu za zaposlovanje, v zaposlitvenih agencijah, da prijatelje in znance povprašuje, ali vedo za delodajalca, ki išče nove ljudi, vse večja baza zaposlitvenih oglasov pa kroži tudi po družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter in LinkedIn. "Naj se tudi pozanimajo o podjetju, v katerem bi želeli delati, in samoiniciativno pošljejo ponudbo za sodelovanje," svetuje Romihova.

Ko mlad človek, brez izkušenj, najde oglas za delo, ki bi ga rad in z veseljem opravljal, sledi prijava na razpisano delovno mesto. Dobra prijava je prvi stik z delodajalcem, na podlagi katerega si bo ustvaril prvo mnenje o kandidatu. Življenjepis naj bo zato pregleden, kronološko urejen, z zadnjimi delovnimi izkušnjami na vrhu. "Najbolj pomembno je seveda, da znamo svoje sposobnosti, lastnosti in dosežke predstaviti tako, da bo delodajalec takoj prepoznal, kako mu lahko pomagate pri delu. Zato ne pošiljajte identičnih prijav na različna delovna mesta, ampak razmislite, kako bi svoje izkušnje predstavili tako, da bo razvidno, da lahko opravljate delo v izbranem podjetju," svetuje Romihova.

Z jasno zastavljenimi cilji je iskanje veliko lažje

Zelo pomemben vidik iskanja zaposlitve je tudi jasno zastavljen cilj posameznika. Smiselno je imeti vizijo o področju dela, ki posameznika resnično zanima, in kje se vidi čez nekaj let, pri čemer mora upoštevati realnost na trgu dela. "Mladi naj si izdelajo vizijo svojega kariernega razvoja in ji poskušajo slediti. To je za nekatere seveda precejšen problem in za marsikoga je velik korak že, da mu nekdo pomaga pri razmisleku, kaj so njegove prednosti in na katerem področju dela bi jih lahko uporabil," pojasnjuje Polona Romih iz Adecca.

Če namreč mladi nimajo delovnih izkušenj, morajo delodajalca prepričati s svojim odnosom do dela in učenja - z navdušenjem nad delom, samoiniciativnostjo in optimizmom, pravi Romihova, ki od veliko delodajalcev sliši, da pri mnogih iskalcih prve zaposlitve pogrešajo proaktivnost, pozitiven pristop, zagnanost in odločenost. Seveda je pomembna tudi izobrazba, a veliko bolj pomembne postajajo mehke veščine ter izkušnje, ki jih ljudje pridobivajo v okviru neformalnega izobraževanja, prostovoljnega ali študentskega dela. "Pri teh aktivnostih si pridobimo izkušnje in veščine, ki jih potrebujemo pri delu. Seveda pa moramo vedno iskati nova znanja, ne glede na starost in izkušnje," pojasnjuje in poudarja Polona Romih.

"Mladi se torej morajo zavedati svojih zmožnosti in realnih potreb na trgu dela in morda sprejeti tudi kakšno na prvi pogled ne najbolj privlačno delovno mesto. Če imajo cilj, naj razmislijo, kako bi ga dosegli. Morda želenega delovnega mesta ne bodo dobili takoj, lahko pa dobijo izkušnje, ki so potrebne, da ga nekoč zasedejo," pravi vodja svetovalcev za kadre v Adeccu.