Tako bi lahko opisali včerajšnje razmere na sedežu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), potem ko je dobrih 26.000 upokojencev zaradi ZUJF prvič prejelo nižje pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in naj ne bi temeljile na vplačanih prispevkih. Med upokojenci, katerim so se znižale pokojnine, je največ tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, in borcev NOB.

"Najprej se je zgodil izbris državljanstva, zdaj pa še izbris dostojanstva," je upokojenka dvignila glas, ko je zapustila prostore zavoda. "Vsi smo nekoč živeli v skupni državi. Med drugim sem deset let delala tudi v ljubljanski trgovini podjetja, ki pa je imelo sedež v drugi republiki SFRJ. Za mano je polna delovna doba, plačevala sem prispevke, danes pa so mi vzeli 150 evrov," pa je bila ogorčena Irena Bukovec. Na zavodu so ji pojasnili, da je do tega reza prišlo ravno zaradi delodajalca, ki ni imel sedeža v Sloveniji. "Upam, da je to napaka, saj bom v nasprotnem primeru zaradi kršenja pravic tožila državo," je Bukovčeva opisala zgodbo, ki so nam jo pred sedežem ZPIZ predstavili tudi drugi upokojenci. Svojo nam je po elektronski pošti predstavil tudi S. B.: celotno delovno dobo je bil zaposlen v JLA, razen nekaj let na začetku ves čas v Sloveniji, upokojil se je leta 1990, za 40 let delovne dobe je prejemal pokojnino v višini 880 evrov, z varčevalnim zakonom pa se mu je znižala za 150 evrov, kar pomeni za 17 odstotkov. "Ker ne gre za znižanje pokojnin vsem upokojencem, niti vsem, katerih pokojnine se zagotavljajo iz državnega proračuna, gre očitno pod krinko varčevanja le za 'nagajanje' bivšim zaposlenim v JLA in borcem NOB. Očitno nismo vsi enaki pred zakonom," je prepričan S. B. Ob tem je še pojasnil, da so zaposleni v JLA do leta 1974 prispevke plačevali v republiške proračune, od leta 1974 pa v pokojninski sklad JLA. "Novonastale države so ob razpadu Jugoslavije v sporazumu o vprašanjih nasledstva prevzele odgovornost za pokojnine, do katerih so upravičeni njeni državljani, ki so bili državni ali vojaški uslužbenci SFRJ," je dodal.

Z vodstvom zavoda se je včeraj sestal tudi predsednik združenja Sever Miha Molan, ki je še enkrat opozoril na neupravičeno in nezakonito nižanje pokojnin veteranov vojne za Slovenijo, saj so ti po ZUJF izvzeti iz negativne uskladitve pokojnin. "Ta zakon je eno veliko skrpucalo, saj si ga lahko vsak tolmači po svoje. Nekateri so bili oškodovani med 100 in 350 evri," je prepričan Molan, ki se je zato dogovoril tudi za skupen sestanek s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, saj želi slišati še njihovo tolmačenje zakona. "Zavod je to negativno uskladitev izpeljal v skladu z ZUJF. Pri izračunih smo upoštevali izvzete skupine, lahko pa se zgodi, da je določena oseba pokojnino iz državnega proračuna prejemala tudi na podlagi katerega drugega predpisa," je pojasnil Brane Kokot iz ZPIZ, ni pa izključil napak pri samih izračunih. Zato upokojencem, ki so včeraj prejeli nižjo pokojnino, predlaga, naj se osebno obrnejo na enote ZPIZ in zaprosijo za pojasnila.

Interventna zakonodaja je prizadela tudi nekdanje internirance v koncentracijskih taboriščih. "Zaradi štirih let internacije in partizanščine so mi pokojnino znižali za 105 evrov, kolikor dobivam iz državnega proračuna. Nisem hudo prizadeta, se mi pa zdi krivično," je pojasnila nekdanja interniranka koncentracijskega taborišča v Auschwitzu Sonja Vrščaj, ki je sicer zaradi tega iz nemškega sklada neposredno prejela 15.000 evrov odškodnine.

Dejala je, da Slovenija zaradi internirancev od Nemčije ni prejela nobenega denarja, nekdanja Jugoslavija pa je na ta račun prišla do ugodnega posojila. "Ta denar je bil porabljen za gospodarstvo, nam pa so priznali dvojno štetje delovne dobe in to nam zdaj jemljejo."

"Ogorčenje je strašno, upokojenci želijo iti na cesto," je pravna svetovalka pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Branka Kastelic pojasnila, da v zvezi ves čas prejemajo obupane klice njihovih članov. Tudi zato so se odločili, da do prihodnjega tedna pripravijo pobudo za ustavno presojo tega dela interventne zakonodaje.

Tudi sindikati za ustavno presojo

V ZDUS menijo, da je poseg v pravice, ki so jih posamezniki pridobili na podlagi zakonodaje, ki je veljala v času njihovega upokojevanja, v nasprotju z ustavo. "Ljudje niso krivi, da prispevki, ki so jih po takrat veljavni zakonodaji morali plačevali v zvezni jugoslovanski sklad, niso bili preneseni v slovenski proračun. To je stvar sukcesije in dogovora med državami naslednicami, ne pa posameznika," je utemeljila Kasteličeva. Prav tako je prepričana, da so prizadeti upokojenci obravnavani neenakopravno, saj so se na primer uslužbencem v javni upravi plače zmanjšale za 8 odstotkov, upokojencem pa tudi do 25 odstotkov. "In to kar povprek, brez vsakršnih kriterijev," je opozorila Kasteličeva. Meni tudi, da se je aktualna oblast lotila ideoloških delitev upokojencev. "Borcem NOB in zapornikom v koncentracijskih taboriščih se pokojnine znižujejo, tistim, ki so sodelovali pri obrambi Slovenije v času osamosvajanja, pa ne," je poudarila. Ob tem je še opozorila, da upokojenci nimajo možnosti pritožbe na znižano pokojnino, saj niso dobili nobenih odločb o novi višini pokojnine, temveč le obvestila zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zaradi neenakosti vseh upokojencev pred zakonom ločeno zahtevo za ustavno presojo pripravlja tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Hkrati bo zahtevala tudi presojo ustavnosti znižanja oziroma ukinitve letnega dodatka za upokojence, saj gre po besedah Andreja Zorka iz ZSSS za pričakovano pravico in je zato država ne bi smela zmanjšati oziroma ukiniti.

Upokojeni rudar: Od vas prvič slišim, da imam nižjo pokojnino

V Velenju so rudarji včeraj praznovali rudarski praznik in marsikdo, ki je že upokojen, sploh ni vedel, da je zaradi varčevalnih ukrepov prejel nižjo pokojnino. Morda je bil vzrok v tem, da ZPIZ na dom več ne pošilja obvestil o višini prejete pokojnine in se marsikdo še ni odpravil ponjo na banko, ali pa so pokojnine, ki so jih prejeli včeraj, tako minimalno znižane, da tega sploh niso opazili. Znižale so se namreč le tiste pokojnine, ki so višje od 622 evrov, in sicer samo za delež, ki pride iz proračuna.

Oto Gradišnik, 70-letni upokojeni rudar, ki je včeraj na rudarskem prazniku opravil častni skok čez kožo, je bil presenečen, ko smo ga vprašali, za koliko se mu je zaradi varčevalnih ukrepov znižala pokojnina.

"O čem sploh govorite? Od vas prvič slišim, da imam nižjo pokojnino. Kje pa! Rudarjem se pokojnina ni znižala. To, kar govorite, je zagotovo pomota. Mene o tem ni nihče obvestil," nam je presenečeno odvrnil Gradišnik. Takoj zatem je zadevo preveril in ugotovil, da je v primerjavi s prejšnjim mesecem njegova pokojnina res manjša za pet evrov, vendar si ni znal razlagati, zakaj je do tega prišlo. Še vedno je trdno verjel, da vzrok tiči nekje drugje.

Tudi njegov prijatelj, ki je ravno tako upokojen rudar, nam je zatrjeval, da rudarjev ta varčevalni ukrep ni prizadel. "Da imamo tudi rudarji manjše pokojnine, so izmišljotine, novinarske race. Ne zdi se mi prav, da te govorice širite ravno zdaj, ko rudarji praznujemo in se veselimo. Danes sicer še nisem preveril, kakšno pokojnino sem prejel, vendar sem trdno prepričan, da ni znižana, ker ne more biti," je dodal naš sogovornik.