"Pred podpisom pogodbe se mora še pravno-formalno razpustiti CERO Notranjske, Istre in Krasa (NIK), kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. Takrat pričakujemo, da se nam bo pridružila še kakšna občina. Računamo predvsem na Izolo in Piran. Dobrodošle so tudi notranjske občine, pri katerih pa je v igri še Ljubljana, tako da se bodo morale same odločiti," je pojasnil podžupan mestne občine Nova Gorica Mitja Trtnik in dodal, da je trenutno v projekt vključenih 17 občin.

Poudaril je, da bo s priključitvijo štirih kraških občin odlagališče v Stari Gori postalo poslovno rentabilno, saj je novogoriški CERO projektiran za obdelavo in odlaganje 35.000 ton odpadkov. Novogoriško odlagališče ima tudi podporo ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je v pregled bruseljski komisiji že poslalo kompletno gradivo za zgraditev regijskega centra in dodelitev kohezijskih sredstev.

Čeprav sta bila za območje jugozahodno od Ljubljane sprva predvidena dva regijska centra - CERO NIK in CERO Nova Gorica, so se župani in minister Franc Bogovič pred časom dogovorili, da je smotrno zgraditi le enega, saj se kaj lahko zgodi, da čez dve ali tri leta ne bo dovolj odpadkov.