Vsi upokojenci namreč danes prejeli junijske pokojnine, pri čemer jih je v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ 26.000 prejelo nekoliko nižja izplačila. Gre za pokojnine, ki v celoti ali delno ne temeljijo na plačevanju socialnih prispevkov.

Pri izplačevanju pokojnin pripadnikom Teritorialne obrambe, policijskim vojnim veteranom, žrtvam dachavskih procesov in delavcem pri proizvodnji azbesta je, kot je znano, prišlo do zapleta. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je nekaterim napovedal znižanje pokojnin, čeprav naj bi jim po zakonu o uravnoteženju javnih financ pokojnine ostale nespremenjene. V zvezi s tem je bil za danes tudi sestanek na Zpizu.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak pa je ob robu današnje seje ESS obžaloval, da o tem niso razpravljali že v času, ko se je zakon sprejemal v DZ.

Koncept je po njegovih besedah zamišljen tako, da se posega zgolj v nadpovprečne starostne pokojnine, to so tiste nad 622 evri, in sicer se progresivno znižuje tisti del te pokojnine, ki ima osnovo v proračunu in ni povezan z odplačilom prispevkov v slovensko pokojninsko blagajno.

Minister dopušča možnost, da se lahko pri izvajanju teh določb zgodijo tudi napake. Te bodo v prihodnjih dneh odpravljali in obravnavali tudi vse mejne primere.

Meni, da gre za trajne učinke

Na vprašanje, ali je tudi pri zmanjšanju teh plačil časovna meja, pa je minister odgovoril, da je gotovo treba dolgoročno pokojninsko blagajno "očistiti odhodkov, ki nimajo veze s plačanimi prispevki". "In jaz menim, da gre za trajne učinke," je dejal minister Vizjak.

Pojasnil je tudi, da je za ukrepe socialne politike v državi namenjenih okoli 30 odstotkov prihodkov državnega proračuna. Če bi k temu dodali še del proračuna, ki gre v pokojninsko blagajno za pokrivanje delov pokojnin iz naslova obveznosti državnega proračuna, bi prišli že do kakšnih 40 odstotkov.

"Ob takšnem deležu denarja, ki gre za te oblike socialne države, ki se izplačujejo tako na lokalnem kot državnem nivoju, težko govorimo, da Slovenija ni socialna država," je dejal minister.

Priznal pa je tudi, da mu kot ministru za delo v tem mandatu ni prijetno, ko država posega v pravice ljudi, vendar verjame, da če želimo tej državi dobro na srednji in dolgi rok, moramo konsolidirati javne finance in omejiti odhodke iz državnega proračuna. "In to boli. Kadar to delamo na račun pravic ljudi, to boli," je dejal minister.

Janša: Tukaj ne gre za pokojnine

Na razburjenje, ker so nekateri upokojenci dobili nižje pokojnine kot v preteklih mesecih, pa se je na novinarski konferenci po koncu vrha EU v Bruslju odzval tudi premier Janez Janša. Podrobnosti zapleta sicer ne pozna, a je poudaril, da v zakonu za uravnoteženje javnih financ ni nobene določbe, ki bi katero koli pokojnino, ki izhaja iz plačanih prispevkov, zmanjšala za "en sam" evro.

Zakon po Janševih besedah ni vplival na zmanjšanje nobene pokojnine, ki izhaja iz plačanih prispevkov, je pa omejil nekatere izdatke, ki se izplačujejo ob pokojninah, a ne izhajajo iz plačanih prispevkov, ampak iz proračunskih sredstev. "Te stvari je treba ločiti, tukaj ne gre za pokojnine," je še poudaril Janša.

Zpiz zaradi znižanj pokojnin beležil veliko klicev, varnostnih izgredov pa ni

Na Zpizu zaradi znižanj pokojnin beležijo veliko klicev, ni pa varnostnih izgredov. Danes je na zavodu sicer potekal sestanek glede problematike izplačevanja nižjih pokojnin nekaterim skupinam državljanov, ki naj bi bile iz zniževanja izključene. Dogovorili so se, da bo Zpiz ministrstvu za delo predlagal skupno preučitev te problematike.

Ne glede na današnji sestanek bo, kot so za STA pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), slednji pokojnine policijskim vojnim veteranom do morebitne drugačne odločitve izplačeval tako, kot je bilo predvideno. Sestanka so se udeležili predstavniki Združenja Sever, kdo poleg njih je bil na sestanku, pa tiskovni predstavnik Zpiza Branko Kokot ni vedel povedati.

V Združenju Sever namreč trdijo, da je Zpiz v nasprotju z določili zakona o uravnoteženju javnih financ posegel v pokojnine policijskih vojnih veteranov, saj naj bi bili ti po omenjenem zakonu izvzeti iz znižanja. Poleg policijskih vojnih veteranov so iz znižanja pokojnin po zakonu izključeni še pripadniki Teritorialne obrambe, žrtve dachavskih procesov ter delavci pri proizvodnji in predelavi azbesta.

V Zpizu nasprotno pojasnjujejo, da se pokojnine znižujejo tistim, ki pokojnino iz državnega proračuna prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, na primer zakona o policiji oziroma so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA. Tako se tem osebam znižuje tisti del pokojnine, ki ga prejema na podlagi drugega predpisa, medtem ko se del pokojnine za vojnega veterana ne znižuje.

26 tisoč upokojencev z nižjimi pokojninami

Vsi upokojenci so sicer danes prejeli junijske pokojnine, pri čemer jih je v skladu z omenjenim varčevalnim zakonom 26.000 prejelo nekoliko nižja izplačila. Gre za pokojnine, ki v celoti ali delno ne temeljijo na plačevanju socialnih prispevkov.

Tudi sicer so zaradi znižanja pokojnin na Zpizu in na njegovih enotah po besedah Kokota deležni veliko klicev in obiskov upokojencev, pri čemer pa zanika pisanje nekaterih medijev, da prihaja do varnostnih težav in motenja delovnega procesa. Prav tako jim, kot je dejal, do zdaj ni bilo treba klicati policije.

Za vse tiste, ki bi želeli v zvezi z znižanjem pokojnine pojasnilo, so na zavodu odprli tudi posebno telefonsko številko (01/4745692), na kateri je za pojasnila na voljo 20 njihovih uslužbencev. Številka je začela delovati v sredo, še isti in naslednji danes pa so nanjo prejeli okoli 3800 klicev, je povedal. Podatka o tem, koliko klicev so prejeli danes, pa Kokot še nima.

Zveza društev upokojencev Slovenije je sicer v četrtek napovedala, da bo zakon o uravnoteženju javnih financ zaradi omenjenih znižanj pokojnin in letnih dodatkov najverjetneje poslala v ustavno presojo. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je danes za STA potrdila, da bodo zahtevo za ustavno presojo zagotovo vložili. Prav tako so pripravili obrazec, s katerim lahko posamezniki zoper pokojnino vložijo pritožbo.