Poudarili so, da je najpomembnejše, da predsednik dejansko ravna kot najvišja moralna avtoriteta in povezuje različne dele naroda.

Predsednik republike mora po Kosovih besedah predstavljati tisto, kar je "temelj slovenskega naroda kot takega". Narod pa ne temelji na ideologiji, ki pride in mine, je dodal. Izpostavil je krščanstvo, "ki je s slovenstvom povezano od začetka", in svobodomiselnost. Predsednik države je posledično zavezan vsem idejam in vrednotam teh dveh gibanj, saj je samo "z njih mogoče razumeti obstoj in gibanje slovenskega naroda".

Predsednik pa mora biti tudi ljudski, nevzvišen. Kot primer slabe prakse je izpostavil Franca Rodeta, ki s svojim odnosom ni ustrezal ne duhovščini ne vernikom, zato takšen ne sme biti niti predsednik države. Predsednik naj bi se moral izogibati vseh dejanj, ki delijo, je še povedal.

Po mnenju Umka se mora predsednik države sam poistovetiti z vrednotami slovenske pomladi in ljudstvo njega s temi vrednotami.

Po Zverovem mnenju pa je slovensko volilno telo tokrat pripravljeno na spremembo v tem smislu, da na vrh države izvoli predsednika iz nekoliko drugačnega vrednostnega političnega kroga, kot so bili dozdajšnji.