glasba

Ljubljana

Joe McPhee solo

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. S sedmimi solističnimi ploščami in stotinami solističnih nastopov vse od leta 1976 se je Joe McPhee zapisal med legende. Melodični pristop in osupljiva svobodnost pa vsak njegov koncert in ploščo spremenita v izjemno izkušnjo. Joe McPhee, ki se globoko navdihuje pri Albertu Aylerju, velja za enega vodilnih glasov free jazza danes. Cankarjev dom. Štihova dvorana. Ob 18. uri.

Jure Pukl's Abstract Society

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Eden naših najprodornejših saksofonistov je navdušil kritike z inovatorskim albumom EARchitecture (2010), za katerega je spremno besedo spisal cenjeni pianist Vijay Iyer, s katerim sta sedaj s Puklom v kvartetu, posnela nov album pri Storyville Records, najstarejši neodvisni jazzovski založbi v Evropi. Križanke. Ob 20.30.

Dee Dee Bridgewater

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Dee Dee Bridgewater primerjajo z jazzovskimi divami, kakršni sta bili Billie Holiday in Ella Fitzgerald. Obema je posvetila po album (in zanju skupaj prejela tri grammyje). Objavila je tudi svoje različice skladb Horacea Silverja, album v francoščini in album z malijsko glasbo. Njen čutni glas se z lahkoto pne iz otožnosti do radoživega slavljenja življenja, jazzovskim standardom pa je vdihnila duh sodobnosti in skrivnostnosti. Križanke. Ob 22. uri.

Peter Evans solo

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Peter Evans je nedvomno najbolj cenjen trobentač zadnjih let. Neverjetna tehnika in smelost duha sta se jasno izrisali na treh solističnih posnetkih in vedno izjemnih solističnih nastopih, s katerimi navdušuje že kar nekaj časa. Cankarjev dom. Klub CD. Ob 23.30.

Žiga Murko 13

Koncert v okviru Jazz festivala Ljubljana. Pozavnist Žiga Murko je diplomiral na jazzovskem konservatoriju v Rotterdamu. Leta 2009 se je pridružil večji slovensko-mednarodni zasedbi Next, iz katere je nato nastala tudi brass senzacija Žiga Murko 13. Cankarjev dom. Klub CD. 00.30.

Pigsparlament, Joko Ono

Koncert v okviru festivala Mladerimemestomodrine. Nastopil bo punk-rock sekstet iz Goriških brd Pigs Parlament in ljubljanska hard core zasedba Joko Ono. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 21.15.

Maribor

Klavirski Trio Gud

Koncert v okviru festivala Lent. Nastopil bo Klavirski Trio Gud, nagrajenec cikla GMS, ki ga sestavljajo Gregor Dešman (klavir), Dejan Gregorič (violina) in Urša Pavlovčič (violončelo). Na programu bosta Haydnov Klavirski trio v G-duru (Hob. XV/25) in Ravelov Trio za violino, violončelo in klavir. Dvorana Union. Ob 19.30.

Jararaja

Koncert v okviru festivala Lent. Jararaja je skupina štirih prijateljev, ki so prijateljevanje prepesnili v svojo glasbeno govorico. Glasba je še bolj neulovljiva kot njihovo razigrano ime, ki ga ne moremo skrčiti na en sam pomen. Repertoar skupine je osredotočen na slovensko ljudsko glasbo, igrivo uglašeno s prostorom in časom svojega delovanja. Špeglcelt. Ob 21. uri.

Tito & Tarantula, Los Explosivos

Koncert v okviru festivala Lent. Tito & Tarantula je glasbeni projekt Tita Larriva, ki ga mnogi poznajo kot igralca in predvsem kot skladatelja filmske glasbe. Tito Larriva je namreč skoraj enako aktiven igralec kot glasbenik in avtor filmske glasbe. Mehiška skupina Los Explosivos pa je lansko leto navdušila na turneji po Evropi, med drugim so nastopali na Summer Jam festivalu v Lendavi in Festivalu Lent, ter ponudili neposreden, energičen in sproščen, na trenutke zelo melodičen rock'n'roll. Večerov oder. Ob 21. uri.

Tamikrest

Koncert v okviru festivala Lent. Že v preteklosti je Mali ponudil cvetober svetovne glasbe: najprej sta bila Ali Farka Touré, nato Amadou & Mariam, Salif Keita, Habib Koité ter seveda Tinariwen. Toda to, kar počnejo Tamikrest, je nezaslišano dobro: na trenutke je njihova glasba slišati kot nekaj, kar je starejše od Rolling Stonesov, starejše od Johna Leeja Hookerja, kot da gre za rock'n'roll pri njegovem izvoru. Jazzlent. Ob 22. uri.

Dobrna

Trio Viribus Unitis

Koncert v okviru Poletje Imago Sloveniae 2012. Trio Viribus Unitis je začel delovati že leta 1989 in takoj pritegnil pozornost. Sprva sta Tomaž Lorenz in Jerko Novak kar devet let delovala kot duo, po številnih koncertih na domačih in tujih odrih pa se jima je pridružil še harmonikar. Zdraviliška dvorana. Ob 20. uri.

Brežice

Musica Cubicularis

Koncert stare glasbe v okviru festival Seviqc Brežice. Slovenski trio na zgodovinskih glasbilih je pripravil pisan spored skladb, v katerih je razviden vpliv Istre in Furlanije. Nekatere skladbe bodo zazvenele na izvirni violini, ki je bila nekoč Tartinijeva last in jo danes hrani Pomorski muzej Sergej Mašera Piran. Cerkev sv. Marije Magdalene. Ob 20.30.

Zagorje ob Savi

Orlek

Koncert v okviru festivala Jazzagorje. Zagorska skupina Orlek je znana na glasbenem prizorišču že 20 let s svojim etno rockovskim pristopom do knapovske in postknapovske tematike. V letu 2012 pa pripravljajo projekt z izrazito jazzovsko obarvanim pristopom. Park Janeza Drnovška. Ob 21. uri.

Kranj

Manouche

Koncert v okviru festivala Carniola. Kolektiv Manouche goji zanimanje za glasbeno izročilo 30. in 50. let prejšnjega stoletja. Iz njega črpa motive, značilne za to obdobje, in jih na svojevrsten način vključuje v koncertni repertoar, začinjen s primesmi elektronike, čeprav so vseeno v ospredju inštrumenti, kot so kitara, bas, trobenta, harmonika in vokali. Hiša Layer. Ob 21. uri.

Petra Polak

Koncert v okviru festivala Carniola. Letos poteka 50-letnica prvega festivala Slovenske popevke. Ob tej priložnosti je Petra Polak s spremljevalno zasedbo pripravila večer s slovenskimi popevkami. Pungert. Ob 21. uri.

Nova Gorica

16. mednarodno srečanje saksofonistov

Koncert nagrajenca 6. mednarodnega tekmovanja saksofonistov 2011 v Novi Gorici. Nastopila bosta Oskar Laznik (saksofon) in Simon Klavžar (tolkala). Dvorana Glasbene šole Nova Gorica. Ob 20.30.

Marezige

MarezziJazz 2012

V okviru festivala MarezziJazz 2012 bo letos nastopilo 18 izvrstnih glasbenih zasedb. Danes bodo nastopili Big Band NOVA, Big Band Vrhnika, Big Band Krško, Big Band orkestra Slovenske vojske, Oto Pestner & Jazz Club Gajo Quartet, Big Band DOM, Akademik Band (RU), Big Band Cerknica - BBC, The Tzar Blues Band. Marezige. Od 19. ure dalje.

oder

Ljubljana

Jani Golob: Ljubezen kapital

Operna predstava. Libreto in režija Vinko Möderndorfer. Dirigent Marko Gašperšič/Marko Hribernik. Scenograf Branko Hojnik. Kostumograf Alan Hranitelj. Nastopajo Martina Zadro, Irena Preda k. g., Robert Vrčon, Darko Vidic k. g., Mirjam Kalin, Kristina Kolar k. g., Janez Lotrič k. g., Tim Ribič k. g. in drugi. SNG Opera in balet Ljubljana. Ob 19. uri.

Kidričevo

Bernard-Marie Koltes: V samoti bombaževih polj

Režija Ivica Buljan. Dramaturginja Diana Koloini. Scenografija in oblikovalec svetlobe son:DA. Kostumografinja Ana Savić Gecan. Avtorja glasbe Nenad Sinkauz in Alen Sinkauz. Nastopata Marko Mandić in Robert Waltl. Tovarna aluminija Kidričevo. Ob 21. uri.

drugi dogodki

Ljubljana

Poletje v Mostah

Dvodnevni festival. V petek, 29. junija, in v soboto, 30. junija, bo potekal dvodnevni festival Poletje v Mostah, ki ga prirejata Center kulture Španski borci in Etno klub Zlati Zob. Poleg koncertov, delavnic, vrhunskega plesnega gostovanja iz Bitefa s predstavo Božanska komedija v koreografiji Edwarda Cluga ter gledališke predstave bo Moste obiskala tudi Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča. Španski borci, Etno klub Zlati zob. Od 17. ure dalje.

Mladerimemestomodrine

Svojo poezijo bodo brali Karmen Jordan, Glorjana Veber, Ivo Podojsteršek, Robin Parmar (Irska) in Tone Škrjanec. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 21.15.

Kinodvorišče: Nujno ubijanje

Film. Režija Jerzy Skolimowski (Poljska, Norveška, Irska, Madžarska, 2010). Nujno ubijanje je brezkompromisno delo veterana poljskega novega vala, ki se začne kot napet film pregona in konča kot abstraktna meditacija o golem boju za preživetje. Kinodvorišče. Ob 21.30.

Kinodvorišče: Filmski kviz

Filmski kviz obljublja privlačne nagrade za filmske znalce in prijazno uteho za filmske poražence. Prijava ekip z največ štirimi člani na maja.zrim@kinodvor.org, če bo ostalo še kaj prostih mest, pa bo prijava mogoča še pri blagajni Kinodvora. Kinodvorišče. Ob 23. uri.

Lepa igra: Beg v zmago

Film. Režija John Huston (ZDA, 1981). Druga svetovna vojna, nemško taborišče za vojne ujetnike. Poveljnik taborišča, nekoč član nemške državne reprezentance v nogometu, se odloči prirediti tekmo med zavezniškimi zaporniki in zvezdniško nemško ekipo. Slovenska kinoteka. Ob 19. uri.

Lepa igra: Ofsajd

Film. Režija Jafar Panahi (Iran, 2006). Na polnem avtobusu iranskih nogometnih navijačev, ki se odpravljajo na kvalifikacijsko tekmo med Iranom in Bahreinom, v kotu tiho sedi mlad fant. Vendar to ni fant, ampak dekle v navijaški preobleki in z obrazom, pobarvanim v barve iranske zastave. Slovenska kinoteka. Ob 21.15.

otroški kot

Ljubljana

Asemblaž (3D-kolaž)

Ustvarjalna delavnica. V Knjižnici Bežigrad so pripravili počitniški program, ki bo udeležencem ponudil pravi ustvarjalni mišmaš. Danes bodo otroci bodo s pomočjo barvnih listov, časopisnega papirja, starih kovancev, gumbov in ključev izdelali tridimenzionalni kolaž. MKL. Knjižnica Bežigrad. Ob 11. uri.

Martina F. Štirn: Rojstvo

Lutkovna predstava in delavnica. Otroci si bodo ogledali predstavo, ki občuteno spregovori o začetku zgodbe vsakega od nas. Nato se bodo o videnem pogovorili in se "igrali" mamice, očke, dedke, babice. Organizira SEZAM, Združenje staršev in otrok. Vstop prost. V primeru dežja dogodek odpade. Severni mestni park Navje. Ob 17. uri.