"Dokumentacijo izročamo prostovoljno," je še dejal Kokl, ki trdi, da denar Študentske organizacije Univerze na Primorskem ni nikoli odtekal v zasebne žepe. Na Dnevnikovo vprašanje, kakšno poslovanje kriminalisti preverjajo in ali morda preverjajo tudi poslovanje podjetij, ki jih je ustanovil on ali študentska organizacija, pa je odgovoril: "Razen Primorska.info nisem ustanovil nobenega podjetja. Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa je ustanovila zavode, ki so znani."

Kokla smo ujeli na laži

Kot kaže, se je Sebastjan Kokl Dnevniku zlagal. Iz baze podatkov Ajpes namreč izhaja, da ima Kokl že od leta 2005 svoje podjetje za svetovanje in storitve, SS, Sebastjan Kokl s.p., kjer med kontakti navaja svoj mobilni telefon in svoj elektronski poštni naslov v študentski organizaciji. Po naših podatkih naj bi se prav prek tega podjetja osebno okoriščal na račun študentske organizacije in sam sebi plačeval za domnevno opravljene storitve. "Ker sem bil v javnosti obtožen, da sem se tudi osebno okoriščal, sem kriminalistom predal svojo finančno dokumentacijo," je še dejal Kokl. Ali ta vsebuje tudi račune njegovega podjetja, nam ni uspelo izvedeti. Poleg tega naj bi bil Kokl zastopnik ali prokurist še nekaterih zavodov ali podjetij, prek katerih naj bi se prav tako okoriščal.

Iz koprske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti preverjajo sum več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Na domnevno sporno ravnanje v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem so že pred časom opozorili študentje, ki Kokla obtožujejo negospodarnih in celo koruptnih dejanj. Zato so Kokla tudi poskušali razrešiti z mesta direktorja organizacije, vendar jim to ni uspelo.

Kokl je še povedal, da so bili kriminalisti pred včerajšnjo hišno preiskavo že dvakrat pri njem in da so iskali podobno dokumentacijo. Preiskavo pa naj bi začeli na podlagi anonimne prijave.

V stranki nična toleranca, a stvari je treba dokazati

"Stranka ima do takih primerov nično toleranco, a dokler mu krivda ni dokazana, je po zakonu nedolžen," je kriminalistično akcijo pri Koklu včeraj komentiral glavni tajnik stranke SD Uroš Jauševec. Pojasnil je, da sicer stranki zagotovo ne koristi, če se imena njihovih članov povezujejo z domnevnimi nepravilnostmi, in so prav zato pred kratkim sprejeli novo določilo statuta, ki bo člane zavezovalo, da s svojimi ravnanji ne smejo kršiti načela integritete. Predsednik stranke Igor Lukšič je na dopustu in zato za komentar ni bil dosegljiv.