Reprezentančni zdravnik Rasto Stok nam je uvodoma povedal, da ga je ob sedmih zjutraj zbudila Sonja Roman, ki je morala na dopinško kontrolo. "To je bila doslej edina kontrola v slovenskem taboru. Očitno testirajo športnike v paketu po disciplinah, včeraj so se lotili srednjeprogašev," nam je pojasnil ortoped, ki sicer s poškodbami v slovenski reprezentanci nima dela.

"Glavni cilj sem dosegla, saj bom po treh letih v finalu tekmovala med najboljšimi skakalkami troskoka na velikem tekmovanju. Mislim, da je trenutno Ukrajinka Olga Saladuha najmočnejša. S skokom okoli 14,40 m bo možno vse. Komaj čakam na nastop, dala bom vse od sebe," je v družbi Sonje Roman razlagala Marija Šestak. Poleg nje se bodo danes v tekmovalni areni od Slovencev predstavili še Marina Tomič na 100 m z ovirami, Kristina in Jan Žumer na 200 m ter Barbara Špiler v metu kladiva, ki je pred današnjim debijem na velikem tekmovanju povedala: "Nimam nobene treme. Sicer imam prijavljen dvanajsti izid sezone, a se z morebitno uvrstitvijo v finale ne obremenjujem. Vsekakor bom doživela pravo izkušnjo." Njen trener Vladimir Kevo je po popoldanskem treningu Špilerjevo nekoliko razbremenil v bližnjem adrenalinskem parku.

Zanimivo zgodbo nam je zaupal tudi Andrej Hajnšek, trener največje osmoljenke EP Martine Ratej, ki je svoj nastop v metu kopja neslavno končala v kvalifikacijah. "Zvečer sva se usedla v družbi Keva. Povedala sva si vsak svoj pogled na zadevo, Kevo pa je kot nevtralnež in izkušen trener povedal svoje mnenje. Vsebine pogovorov ne bi izdal, lahko pa povem, da sva si zadala smernice za naprej. Upam, da se jih bova držala. Najprej je treba do olimpijskih iger v Londonu izvleči, kar se da," je pojasnil Hajnšek.

Pred obiskom slovenske delegacije je v dopoldanskem času Helsinke ohladila Tina Šutej. Na prvenstvu stare celine se je pokazala v slabi luči, v tretjem poskusu preskočila 405 cm, kasneje še v zadnjem 415, višina 425 cm pa je bila zanjo preveč. "Začelo se je slabo. Že na ogrevanju nisem dobro zadela zaleta s palico. Težave so se začele že na izbrani začetni višini. Psihično trenutno nisem dobro pripravljena, zato imam težave že na nižjih višinah. Enostavno si ne upam vzeti trše palice in tekmovati z njo," je pojasnila Tina Šutej in nadaljevala: "Nimam nobenih osebnih težav. Gre za klasične probleme skakalca ob palici. Na samem zaletišču preveč razmišljam. Skušam se skoncentrirati na skok, a mi po glavi rojijo še druge misli. Možgani mi preprosto ne delajo tako, kot bi morali. Težave ne izhajajo iz študija, saj letos ni bilo preveč naporno. V enem mesecu, kolikor je še časa do olimpijskih iger, se ne da veliko narediti. Po najboljših močeh bom poskušala priti v formo, ki sem jo kazala na začetku sezone."

Skoraj poln olimpijski stadion se je prišel včeraj zvečer priklonit finskemu velezvezdniku v metu kopja Teru Pitkemakiju. A jih je lokalni matador razočaral, saj je finale končal šele na enajstem mestu. Vrhunec je bil sprint na 100 m, ki ga je po pričakovanju dobil Francoz Christophe Lemaitre. Evropski Usain Bolt je v svojem slugu navdušil v zadnjih 40 metrih. Najhitrejša Evropejka je postala nekdanja dopinška grešnica Bolgarka Ivet Lalova.