Habjan v pismu Janšo uradno seznanja s sklepom sveta stranke, da se Jasnič odreka funkciji državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Janšo poziva, naj razmisli o Jasničevi razrešitvi in zamenjavi, saj želi DeSUS na to funkcijo predlagati nekoga drugega.

Stranka ima po Habjanovih besedah v mislih že nekaj imen, ki bi utegnili to funkcijo prevzeti, vendar o tem še ni želel govoriti.

DeSUS je v pismu Janšo še pozval, naj Jasniču da čas za dokončanje že začetih projektov na mestu državnega sekretarja v kabinetu, kjer skrbi za izpolnjevanje koalicijske pogodbe. Koliko časa bo še ostal na funkciji, je odvisno od dogovora med premierom in Jasničem, je še povedal Habjan. Državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade sicer imenuje in razreši vlada.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po seji izvršnega odbora stranke 20. junija napovedal, da bo svetu predlagal zamenjavo Jasniča, ki naj bi ga kot generalni sekretar stranke nasledil Niko Abrahamsberg. Zaradi preobremenjenosti z dvema njegovima funkcijama naj bi namreč na organizacijski ravni v stranki prišlo do vrzeli. A Erjavec razrešitve ni predlagal, saj naj bi imel Jasnič močno podporo v članstvu. Namesto strankarski se je Jasnič odločil odpovedati funkciji državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Tako je 20. junija sklenil tudi svet stranke.

Dan zatem je Jasnič na vprašanje, ali njegova izbira stranke pred delom v vladi napoveduje tudi njegovo kandidaturo za predsednika stranke na naslednjem kongresu, pa odgovoril le, da "pustimo času čas".