"Rektorji ne nasprotujemo racionalizaciji delovanja, a je ne moremo izvesti v nemogočih časovnih rokih," je po današnji seji rektorske konference poudaril predsedujoči, rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.

"Tudi če odpustimo vse učitelje, ne bomo v letošnjem letu prihranili nič," je dodal rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik in spomnil na trimesečni odpovedni rok in tri odpravnine, ki pripadajo profesorjem. Spomnil je še, da so univerze dodatno obremenjene z dogovorom med vlado in sindikati o odpravi plačnih nesorazmerij, zato zahtevanega primanjkljaja v višini okoli 70 milijonov evrov za vse štiri univerze ne bodo preživele brez dolgotrajnih posledic.

"Mi delamo z ljudmi, ne stroji"

Odpuščanje bi bilo v nasprotju z zakonom, saj bi s tem študentom onemogočili zaključek študija. "Mi delamo z ljudmi, ne stroji, ki jih lahko vsak trenutek ugasneš. Študijskega programa ne morem ukiniti, ker moram človeka, ki se je vpisal lani, pripeljati do diplome," je ponazoril rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik. Obseg študijskih programov bi lahko začeli zmanjševati šele oktobra 2013.

Uredba, s katero so jih v sredo seznanili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, podira doslej dosežene dogovore in vse podreja rebalansu državnega proračuna. "Jemati iz razvojno naravnanih dejavnosti, kar visoko šolstvo in znanstveno-raziskovalno delo zagotovo sta, je pogubno za razvoj države," je ponovil Rebolj. Po njegovih besedah se beg možganov že kaže, saj je mariborsko univerzo ta teden zapustil eden najboljših mladih raziskovalcev in odšel v avstrijski Gradec.

O odpuščanjih ne razmišljajo

Kljub drugačnim sporočilom iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je Rebolj zatrdil, da o odpuščanju ne razmišljajo, ravno zato ker bi s tem ravnali nezakonito. "Se pa lahko zgodi, da od novembra dalje ne bomo več izplačevali plač." Plač prav tako ne morejo nižati, saj bi s tem kršili dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij.

Rektorji so se na prejšnji seji konec aprila zavzeli za nujen sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki pa se na njihov poziv ni odzval.