"Projektu daje smisel zgolj situacija, v kateri se je znašla hrvaška pravopisna praksa in za katero se je zdelo, da je brezizhodna. Obstajata dve glavni praksi, kateri na več načinov delita uporabnike hrvaškega jezika," je dejal Jozić in dodal: “Da je absurd še večji, takšna dihotomija bazira na zgolj treh do štirih pravopisnih pojavih, primer tega je že pisanje nikalnice, ki jo lahko napišemo neću ali ne ću (nočem/ne bom).“

Jozić, ki je bil na mesto ravnatelja inštituta imenovan sredi maja, je doktoriral leta 2005, njegovo znanstveno delo pa obsega raziskovanje na področju dialektologije (stokavsko narečje), računalniško jezikoslovje, hrvaški jezični standard in zgodovinsko leksikografijo. Njegova prva iniciativa je izdelava novega pravopisa in za katerega verjame, da bo zamenjal nekaj starih, ki so sedaj v uporabi.

Nov pravopis bodo nato odnesli strokovnim recenzentom, ki ga bodo komentirali in ocenili, po tem bo pravopis končan. "Prepričan sem, da bomo na koncu procesa imeli pravopis, s katerim bodo govorci hrvaškega jezika zadovoljni, kar je najpomembnejši cilj," je zaključil Jozić. Na projektu bo sodelovalo še okoli 16 znanstvenikov iz različnih filoloških področij.