"Smrad ni prihajal iz nove čistilne naprave, ampak iz zabojnikov, v katerih se skladišči suho blato po prvi obdelavi. Visoke temperature in velika količina posušenega blata prejšnji teden so vplivale, da je smrad ušel iz dveh 20-kubičnih zabojnikov, ki jih enkrat na teden predamo odjemalcu," je za Žurnal24 pojasnil Alen Radojkovič, član uprave Okolja Piran.

Stare cevi in sistem

V skupini Bernardin pravijo, da je pritožb gostov sedaj manj kot v preteklosti. Do teh prihaja občasno, kadar je nizek zračni tlak in kadar dlje časa ni bilo dežja, pojasnjujejo. V namen sanacije smradu iz črpališča pod hotelom Metropol, ki je del skupine Bernardin, je v letošnjem letu piranski proračun namenil 50 tisoč evrov, za kanalizacijske projekte pa je letos v Piranu namenjenih 3 milijone evrov.

"Obstajajo povsem tehnični razlogi, zakaj smrdi po gnilih jajcih. Nekatere cevi in sistem so namreč stari več kot 20 let in se na določenih mestih teren seseda, tam pa ob premajhnem pretoku vode blato gnije. Med gnitjem se ustvarjajo plini, ki izhajajo na prvem mogočem mestu," je še pojasnil Radojkovič.

Razsežnost smradu odvisna od smeri vetra

Prebivalci pravijo, da je razsežnost smradu odvisna od smeri vetra, najbolj močno pa naj bi zaudarjalo, ko piha jugo. Zaradi smradu nekateri prebivalci luknje na kanalizacijskih jaških mašijo z vrečkami ali pa jih celo zabetonirajo, a tudi v teh primerih smrad nekje pride na plan.

Dejavnik pri smradu pa naj bi bili tudi uporabniki, ki so na meteorne vode priklopljeni na črno in gostinski obrati, ki redno ne čistijo maščobe in jo izpustijo v kanalizacijsko omrežje.