Potem ko so predstavniki Alstoma za zaprtimi vrati odgovarjali na vprašanja poslancev, se je odbor odločil sejo prekiniti. Nadaljeval jo bo, ko bo dobil še dodatna pojasnila Termoelektrarne Šoštanj glede končne cene projekta.

Kot je uvodoma pojasnil Janežič, bi začasna zaustavitev projekta ali zaustavitev bistveno podražila projekt. Že 60-dnevni suspenz z dobaviteljem glavne tehnološke opreme Alstomom povzroči preko 50 milijonov evrov dodatnih stroškov, 120-dnevni pa prek 75 milijonov evrov.

Če bi se prekinila pogodba, pa je treba dobaviteljem plačati pogodbene kazni in izpade dobičkov, Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki sta dali posojilo za projekt, bi se umaknili, vrniti bi morala že črpana posojila. V tem primeru bi bila potrebna dokapitalizacija HSE in Termoelektrarne Šoštanj (Teš), za Premogovnik Velenje pa bi rabili poseben zakon o zapiranju, je posvaril Janežič.

"Odgovor na vprašanje, ali je šesti blok potreben za slovensko energetiko, je jasen - da," je še poudaril Janežič.

Dokument razkriva "velikodušnost" TEŠ do Alstoma

Ker je poslanec Gašpar Gašpar Mišič (PS) postavil vprašanje za predstavnike Alstoma, bodo sejo po pričakovanjih zaprli za javnost, saj so se po pojasnilih predsednika odbora Andreja Širclja (SDS) tako dogovorili.

Poslanca PS namreč zanima, ali je Alstom še pripravljen znižati ceno, če država podeli poroštvo, in za koliko so pripravljeni pri tem še popustiti.

Predstavniki Alstoma sicer pojasnil medijem niso želeli dati.

"Vsi skupaj pri Tešu 6 so danes dali glavo kot noj v pesek"

Je pa Gašpar Mišič ocenil, da se ima pri tej razpravi za gasilca, saj namreč gasijo požar iz vseh teh let za nazaj. "Vsi skupaj pri Tešu 6 so danes dali glavo kot noj v pesek. Ampak ritka gleda ven, tudi če glave ne vidimo. To je žalostna ugotovitev," je posvaril.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je prepričan, da se da ceno Teša 6 znižati, meni tudi, da je so bile pri projektu storjene napake. Po njegovi oceni bi bila lahko slovenska podjetja v večji meri vključena pri montaži. Kot je poudaril, ni nasprotnik projekta in se zaveda, da Slovenija nujno potrebuje tak objekt, saj da država druge alternative nima.

Poslanec PS Jožef Kavtičnik je glede na informacije, ki krožijo, da naj bi v HSE vstopil tuj lastnik, vlado pozval, naj pove, ali bodo vanj vstopili Nemci ali Rusi. Ravno tako bi morala vlada oz. ministrstvo za infrastrukturo pojasniti, ali so zadovoljni z dodatnimi pojasnili, ki so jih pripravili v HSE in Tešu.

Teš 6 je slovenski objekt

Teš 6 po njegovi oceni ni velenjski ali šaleški objekt, ampak to je slovenski objekt. "Če se proizvaja za električno energijo za celotno državo in to celo eno tretjino vse proizvede elektrike, je to projekt cele države," je še dejal Kavtičnik.

Poslanec DL Bojan Starman je ocenil, da je Teš 6 predrag in bi ga morali zaključiti za 900 milijonov evrov.

Širclja je med drugim zanimalo, ali sta Teš in Premogovnik Velenje sklenila pogodbo za dobavo lignita po ceni 2,25 evra za gigajoul in ali so nadzorniki to obravnavali. Po Totovih pojasnilih sta nadzorna sveta premogovnika in Teša to obravnavala, sklepi pa da so poslani na pristojno ministrstvo.

Šircelj je izpostavil še sklep vlade, da je treba ceno projekta približati vrednosti iz tretjega noveliranega investicijskega programa, torej 1,2 milijarde evrov. Po njegovi oceni približevanja ni oz. ga on ne vidi, strinja pa se, da morajo o tem nekaj reči strokovne službe vlade.

Tot poslance pozval, naj pregledajo pripravljene dokumente

Prvi mož Teša Simon Tot je znova pojasnil, da v tretjem programu niso upoštevani vsi elementi, ki so vključeni v četrti noveliran investicijski program, zato to ne gre primerjati. Če primerjamo oba programa, so realno gledano v zadnjem letu in pol naredili prihranek v višini 128,9 milijona evrov.

Ob tem je pozval poslance, naj pregledajo vse dokumente, ki jih imajo na mizi. Če bo državno poroštvo podeljeno pravočasno, bodo sledili tudi terminskemu planu - v njem piše, da bo uporabno dovoljeno pridobljeno do 15. februarja 2016, je še dejal Tot.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun je spomnil, da je minister Černač že podal stališče vlade in ministrstva glede projekta.

"Še enkrat, vlada podpira ta projekt in ve, kaj Teš pomeni za stabilno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo," je izpostavil.

Spomnil je, da je vlada Tešu postavila pet pogojev za pridobitev državnega poroštva.

Glede na najnovejše podatke, ki so jih dobili iz Teša, in glede na pismo, ki so ga dobili iz Alstoma, bo ministrstvo zaprosilo Teš še za določena dodatna pojasnila, je še dodal Šalamun.