V lanskem ocenjevanju uspešnosti slovenske države s šolskimi ocenami od ena do pet so anketiranci prisodili povprečno oceno 2,8. Letos je ta ocena po poročanju časnika Večer še za spoznanje nižja.

Kar 48 odstotkov vprašanih je menilo, da si država zasluži trojko, dobrih 13 odstotkov se je odločilo za štirico, slaba dva odstotka za petico. Dobrih 11 odstotkov anketiranih še zmeraj vztraja pri nezadostni oceni, v primerjavi z lanskim letom pa je vidno naraslo število zadostnih ocen (22,5 odstotka).

Največ podpore v javnosti izgubili obe največji politični stranki

V primerjavi s prejšnjim mesecem sta največ podpore v javnosti izgubili obe največji politični stranki. Vladajočo SDS podpira slabih 14 odstotkov vprašanih (maja 20 odstotkov), opozicijsko Pozitivno Slovenijo 4,4 odstotka (maja 11 odstotkov). Slednjo je znova prehitela SD s slabimi 13 odstotki podpore, sledijo NSi, SLS, Državljanska lista in DeSUS. Skoraj dve tretjini vprašanih je neopredeljenih.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je med 22. in 24. junijem na vzorcu 700 oseb izvedel RM Plus, je pokazala tudi naraščanje števila tistih, ki si ne morejo privoščiti počitnic. Pred dvema letoma je dobrih 30 odstotkov potrdilo, da nimajo denarja za dopust, letos jih je bilo takšnih že dobrih 40 odstotkov.