"Zame je razglasitev stečaja enako kot smrtna obsodba," je novico komentiral Gary Jones, upokojeni policist, ki se zdravi za rakom na možganih. Mnogi drugi prebivalci so rotili mestne može, naj ne razglasijo stečaja, ostarelim in bolnim pa naj prej zagotovijo zdravstveno zavarovanje.

Toda mestna uprava je izčrpala vse možnosti in naj bi stečaj razglasila že v naslednjih urah. Tako bo Stockton za nekaj časa upravljala prisilna uprava sodišča, ki bo določala vrstni red izplačevanja dolgov upnikom.

Naraščanje kriminala

Mestna uprava že od februarja nenehno sestankuje. S pomočjo sveže kalifornijske zakonodaje se je mesto z upniki poskušalo pogoditi za preložitev izplačila dolgov. Ker pa 1. julija zapade 29 milijonov dolarjev dolga, je čas potekel in stečaj je edini način, da ne bo prišlo do vsesplošnega rubeža in dragih tožarjenj.

Pred tem je mestna uprava radikalno zmanjšala plače mestnim uslužbencem, oklestila fonde javne porabe, odpustila 25 odstotkov policistov in 30 odstotkov gasilcev, banki Wells Fargo pa razprodala mestno hišo in nekatera druga poslopja. Toda tudi to ni bilo dovolj, da bi se Stockton ponovno postavil na noge. Nasprotno, v mestu je izredno narasel kriminal in mnogi prebivalci zdaj iščejo možnosti, da bi se odselili.

Stockton je v letih nepremičninskih špekulacij in ugodnih posojil poskušal spremeniti podobo podeželskega mesta. Nekdanji delavci poljedelskega sektorja so brezglavo začeli najemati posojila za nakup vil in hiš zunaj mestnega središča. Mestna uprava je s posojili zgradila razkošno marino, ogromen hotel, pokrito športno areno za 15.000 gledalcev ter elegantno obalno sprehajališče. Najela je armado novih uslužbencev, ki naj bi pomagali preobraziti mesto. Ko pa se je čez noč zrušil trg nepremičnin in so ugasnile luči, je Stockton zaslovel po rekordno visokem številu prisilnih zasegov nepremičnin, za katere lastniki niso mogli več plačevati obrokov. S padcem prihodkov mesta in zaslužka njegovih prebivalcev ter zaradi manjšega števila policistov na ulicah je Stockton zaslovel kot prestolnica kriminala Kalifornije.

Razstavljanje na kose

Stockton je največje ameriško mesto, ki bo prisiljeno razglasiti stečaj. Ta v Združenih državah Amerike ni redkost. Minulo leto je stečaj razglasilo trinajst mest. Toda čeprav ameriška stečajna zakonodaja (chapter 9) mestom in tudi podjetjem v stečaju načeloma zagotavlja možnost preživetja in jih ščiti pred divjaškim rubežem, je postopek zahteven, dolgotrajen in zelo drag. "S stečajem ni nikoli mogoče doseči tistega, kar bi želeli. Končni rezultat je popolnoma negotov," trdi James Spiotto, odvetnik v Chicagu, ki spremlja stečaje ameriških mest.

Poleg materialnih pa stečaj prinaša še druge vrste stroškov: "Stečaj pomeni zdesetkanje morale. Razstavijo te na kose, razparajo te po šivih in nato pregledujejo. Vsi, komur se zljubi," je svojo izkušnjo opisala Deborah Lauchner, direktorica finančnega sektorja mesteca Vallejo, ki je leta 2008 razglasilo stečaj. Vallejo je zdaj ponovno nad gladino, toda travme stečaja niso pozabljene. V veliko večjem Stocktonu bodo travme ostale za vedno, trdijo nekateri opazovalci.