Ljubljana V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bodo danes odprli razstavo Velike!, na kateri bodo predstavili dela iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Kot so povedali v centru, je zbirka grafik MGLC začela nastajati s prvim mednarodnim grafičnim bienalom v Ljubljani leta 1955. "Takrat je v lasti bienala ostalo več kot sto petdeset grafičnih listov, ki so jih poklonili razstavljalci z vsega sveta. Od takrat je nekaj umetnikov ob vsakem bienalu svoja dela poklonilo za zbirko in tako so se v zbirki znašle grafike pomembnih svetovnih avtorjev modernizma."

Kot je zapisala kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec, je zbirka bienala, ki je osnova za zbirko MGLC, podobno kot bienali sami odsevala "grafični utrip sveta", kakršnega zrcali ljubljanski mednarodni grafični bienale. "Ta je nastal v srečnem času, ki je grafiko aktualiziral in jo videl kot ustrezno za realiziranje ideologij takratne družbe. To mu je omogočilo hitro umestitev med priznane svetovne likovne prireditve."

Razstava Velike! bo predstavila nekatere od mnogih načinov, kako umetniki sprejemajo izziv slike, skulpture in instalacije, da bi ustvarili grafična dela, pri katerih obseg odmerja umetniška nuja in ne praktičnost ali pričakovanje, da naj bo grafika skromno delo.

Razstavo bo pospremil tudi katalog, ki bo prinesel celovit pregled vseh razstavljenih del in spremni besedili kustosinje razstave mag. Brede Škrjanec Dela iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra ter Paula Coldwella, profesorja likovnih umetnosti na filozofski fakulteti v Londonu, umetnika, grafika, kustosa in publicista, Velika grafika za večji svet. nr