Razumljivo, da pred odhodom na tritedensko dirko (30. junij-22. julij, 21 etap, 3479 kilometrov) največ pozornosti žanje Jani Brajkovič, ki lovi skupno razvrstitev. Sprinterja Božič in Bole bosta poskušala zaznamovati posamezno etapo. Le Koren je sprijaznjen odšel v belgijski Liege, kjer bo v soboto 6400 metrov dolg prolog, brez osebnih ambicij. Imel bo vlogo pomočnika trem kapetanom Liquigasa.

Šestindvajsetletni Bole je kot najmlajši v ekipi Lampre dobil zaupanje šefov kot nepogrešljiv člen v hitrih zaključkih, predvsem v pomoč sprinterju Alessandru Petacchiju v lovu na etapno zmago. V bolj selektivnih ravninskih etapah (letos jih je devet) in štirih lažjih gorskih etapah pa lahko dobi svojo priložnost. "Marsikaj je možno. Sicer vsi vedo, kako bo, a velikokrat je potem ravno obratno, kot vsi mislijo, da bo," se je Grega Bole poigral s teorijo in prakso presenečenj, na katera ne vesta odgovoriti niti Jens Voigt in George Hincapie, ki bosta vozila petnajsti oziroma zgodovinski 17 (!) Tour.

Božič je lani v prvem nastopu s sedmim, dvakrat z osmim in desetim mestom že nakazal, da bodo že uvodne ravninske etape še kako zanimive. "Imam visoke cilje, vendar o njih ne želim govoriti. Imam jih sam, kot z ekipo. Upam, da se bo kaj poklopilo," 31-letni Idrijec ne želi na glas govoriti o sanjski etapni zmagi. Kot osamljen idrijski ris se bo zapodil v krdelo levjih sprinterjev, ki imajo za seboj še sprinterske vlake, kot jih bodo imeli Cavendish (Sky), Goss (Orica GreenEdge), Kittel (Argos), Greipel (Lotto), Farrar (Garmin). Božo je vajen, da večino dela postori sam, a na vrh ga lahko izstreli le izjemna sreča, da se bo postavil in obdržal v zavetrju pravega, ter potem moč in pravi trenutek.

Jani Brajkovič na glas pove, da je njegov cilj uvrstitev med deseterico. Lani je bil bolj pogumen. "Razočaram lahko najbolj samega sebe," navrže na temo pričakovanj. Na neusmiljen boj neizprosnega izčrpavanja iz dneva v dan je Belokranjec pripravljen. Tour ima v bolj slabem spominu, saj kot vodonosec pozna okoliščine, kako je svoj zadnji Tour razočaran trpel sedemkratni heroj francoske pentlje Lance Armstrong. In v kakšnih bolečinah zaradi zlomljene ključnice se je moral lani po vsega petih etapah sprijazniti, da ekipa osmoljencev RadioShack ne bo zmogla preizkusiti niti teorije s štirimi kapetani.

Letos ima v Astani drugačno, njemu zelo naklonjeno okolje. Kot prvo je to ekipa s karizmatičnim kapetanom Alexandrom Vinokourovom, ki je Slovencu vso podporo obljubil že vnaprej. "V naši sredini ni izrazitih favoritov. Smo pa močna ekipa, ki lahko vsak dan zmaga na etapi, ob tem pa ničesar ne moremo izgubiti," je pomembno razmerje navrgel prvak BB. JB, ki zdaj ni več s pridevnikom mlajši kot pri bivšem šefu Johanu Bruyneelu, ima prav pri umirjenem in srčnem Idrijcu glavnega zaveznika.

Še kako pomemben pa je tudi tretji člen Rečan Robert Kišerlovski. Ob tem ima tudi polno podporo glavnega šefa Peppa Martinellija, ki še kako dobro ve, kako se osvaja največje lovorike. Giro je osvojil s Cunegom, Garzellijem, Simonijem ter v drugih časih z Marcom Pantanijem tudi dvojno krono Giro in Tour v istem letu 1998. Prav to, da leta 2012 nekako večina pričakuje veliki dvoboj med lanskim zmagovalcem Cadelom Evansom (BMC) in serijskim zmagovalcem 2012 Bradom Wigginsom s supermoštvom Sky, je nemara priložnost za "male" kapetane, kot je Brajko. Podrobnosti so v vožnji na čas (101 km) in petih najtežjih gorskih etapah.