Vodja festivala Goro Osojnik znova poudarja, da je vsaka predstava na Ani Desetnici edinstvena, saj nanjo vpliva dinamika javnega prostora, ki ga zavzame. V svojem duhovitem stilu pa primakne: "Cilj tega festivala ni izpolnjevanje mokrih želja naše vlade, ki bi nas vse rada spravila na ulice, ampak to, da se zabavamo, družimo ter podiramo mejo med nastopajočimi in gledalci."

Od deklice v omari do namišljenih fotografov

Otvoritveni dogodek bo tokrat pripadel ruski skupini Mr. Pejo's Wandering Dolls, ki bo nocoj na Kongresnem trgu izvedla groteskni performans z maskami, naslovljen Mignone. Vsebinsko predstava govori o odraščajočem dekletu, ki živi v odmaknjenem in samotnem svetu, in sicer v omari, vendar, kot pojasni umetniška vodja zasedbe Anna Shishkina, se bistveni segment skriva drugje: "V prečkanju meje med performerji in občinstvom ter v pripovedi o tem, kako si ljudje umetno ustvarjamo meje okoli sebe."

Za čisto prvo festivalsko brco jubilejne edicije pa bodo, kot je že v navadi, poskrbeli organizatorji, torej Gledališče Ane Monro, ki bo na Starem trgu v popoldanskih urah uprizorilo predstavo Moljerada. Dogajanje se bo nato razpršilo na različne lokacije ob Ljubljanici, vse od Prešernovega trga do Špice, pa tudi denimo na Kongresni trg ali park na Prulah. Že tradicionalno pa festival oživlja nove lokacije, zaradi česar bo tokrat zavil tudi v Moste, in sicer pred Španske borce, kjer bodo beloruski artisti z imenom Moustache ulično dogajanje skušali zamrzniti v fotografski objektiv.

V znamenju nenapovedanega

Goro Osojnik razkriva, da se velik del festivala vsebinsko vrača h koreninam, saj bo ponudil številne ulične intervencije, torej predstave, ki nenapovedano vdrejo v javni prostor in tako intenzivirajo element presenečenja. Eno takšnih bo pod vodstvom belgijskega igralca in režiserja Craiga Westona na mariborskih ulicah in v Rušah izvedla amaterska skupina Koek koek. Njen vodja razlaga, da je večina festivalov uličnega gledališča dandanes sicer izjemno dobro organiziranih, vendar lahko natančno izdelan program med gledalce vnaša tudi dolgočasje. "Iz točke gledišča uličnega performerja je največje darilo, da lahko nastopi, ko in kjer ljudje najmanj pričakujejo, torej na običajni ulici na običajen dan v običajnem trenutku."

Z ulično intervencijo bo postregla tudi španska zasedba Kamchatka. Osem umetnikov, vsak s svojim kovčkom, se bo vživelo v vlogo migrantov, ki bodo skušali s svojo telesno mimiko, od pogledov do nasmehov, domačinom zastaviti vprašanje "Ali nas sprejmete?". Med programskimi poudarki je še sedemdesetčlanska belgijska godba De Propere Fanfare, ki bo v interakciji z nekaterimi manjšimi skupinami uprizorila prav za to priložnost sestavljen glasbeno-plesni dogodek. Člani Ensemble Lodi Teatro se bodo povzpeli na hodulje in prikazali poetično pripoved o malem človeku, ki se odloči upreti avtokratskemu režimu, češki VOSA teater pa bo v pohodni predstavi Visoke sanje združil ulične umetnike, klovne in cirkusante, ki poglede pritegnejo predvsem zaradi unikatnih rekvizitov in vozil iz lesa.

Most med dvema poloma

Seveda našteti akterji sestavljajo le drobec festivalskega programa, kajti skupno bo tokratna izvedba Ane Desetnice gostila kar 280 uličnih umetnikov, ki prihajajo tudi iz tako oddaljenih dežel, kot so Mehika, Brazilija in Japonska. Festivalsko poslanstvo namreč vseskozi temelji na ideji povezovanja zahodne ulične umetnosti, ki običajno servira dodelane in spektakelske predstave, ter vzhodnega pola, kjer pravila še vedno narekujejo skromnejši proračuni. Slovensko občinstvo bo tako lahko videlo tudi kirgizijsko zasedbo Teatr klub Mesto D, turško skupino Dengbej ali iransko navezo Pazirik theatre group.

Pod streho mariborskega programskega sklopa bo v tem kontekstu organiziran tudi sejem predstav pod naslovom EWO - East West Opening Doors. "Želimo si, da bi se med tema različnima svetovoma pretakala energija," namen projekta pojasni Goro Osojnik. Sejem si bodo ogledali številni povabljeni ugledni selektorji uličnogledaliških festivalov, sledila bo mednarodna konferenca, tokrat druga po vrsti.

Festival pa na pladenj ulice ne polaga le izdelanih dogodkov, temveč tudi druge aktivnosti, kot je mednarodna multidisciplinarna delavnica Reciklaža. Umetniki različnih smeri, ki jih zanima soustvarjanje interaktivne ulične instalacije oziroma predstave, že od prejšnjega tedna brskajo za starimi predmeti, ki naj bi navdihnili njihove kreacije. Namen delavnice je, da skozi multidiciplinarne prijeme rabljeni material na najrazličnejše načine postane del nove zgodbe javnega prostora.

Tradicionalni nedeljski Anin piknik in zaključek ljubljanskega odseka festivala pa bosta ponovno zasedla Špico na Prulah, kjer se bodo do večera zvrstili nastopi številnih uličnih umetnikov z vsega sveta.