Bržčas se vam je odvalil kamen od srca?

Bolje rečeno skala. Lahko priznam, da sem imela največjo tremo doslej. Počutila sem se, kot bi prvič tekmovala na največji tekmi. Po vseh težavah v zadnjih letih sem prvič v položaju, da lahko konkuriram najboljšim, kar je bilo treba dokazati na tekmi. Pred kvalifikacijami se nisem počutila najbolje. Imela sem težke noge, ni bilo prave eksplozivnosti. Toda samozavest, da se lahko tudi s slabšimi skoki uvrstim v finale, je bila odločilna.

Torej z dosežkom 14,17 m niste najbolj zadovoljni?

Lahko rečem, da je bil skok slab. Predvsem prehod med drugim korakom in doskokom. To mi daje upanje in voljo, da v petek v finalu pokažem, da sem sposobna precej daljših skokov, kot sem jih pokazala v kvalifikacijah. Najprej se moram dobro spočiti, da se bom dobro počutila. Najprej pa grem v šoping.

Kako ste se spoprijeli s spremenljivimi vetrovnimi razmerami?

Lahko rečem, da sem čakala dobre razmere. Loterija mi je dobro uspela, čeprav sem med tekom čutila, da se veter obrača in so bili potrebni popravki. Vse tri skoke sem izvedla previdno in nisem šla na polno. V sklepnih pripravah na evropsko prvenstvo sem se veliko posvetila pravilnemu teku, kar se mi je obrestovalo. Predvsem sem si želela, da bi bil prvi skok veljaven, kar mi je uspelo. Skoke na nož bom hranila za finale.

Konkurenca je v Helsinkih glede na to, da je letošnje EP v olimpijski sezoni, izjemna. Kako komentirate kvalifikacijski razplet?

Presenetile so me predvsem Grkinje, saj so se vse tri uvrstile v finale. Starejšo generacijo poznam dobro in vem, kaj lahko pričakujem od tekmic. Je pa res, da prihaja vse več mladih tekmovalk, kar je po drugi strani razumljivo.

Kakšna so vaša pričakovanja v jutrišnjem finalu?

Lahko bom neobremenjena. Nihče od mene ne pričakuje kolajne. Toda v finalu je vedno možno vse. Najprej si bo treba zagotoviti šest skokov (dodatne tri ima le najboljših osem skakalk, op.p.). To mi bo lahko omogočil skok, dolg okoli 14,30. Toda v finalu bom skakala na polno, tudi če bom imela le tri poskuse.