S časom 49,65 se je osebnemu rekordu približal na štiri stotinke ter dosegel najhitrejši kvalifikacijski čas. Veselje debitanta v slovenski reprezentanci je bilo v mešani coni veliko, apetiti so se dvignili, saj bi bila uvrstitev v finale z današnjim solidnim tekom povsem realna, jutri v finalu pa bi bilo možno po videnem v rokah čutiti tudi kakšen prijeten tujek.

Po prihodu na novinarsko tribuno je nekaj minut kasneje sledil šok. Na uradnem monitorju je pisalo, da je LaRue diskvalificiran po pravilu Mednarodne atletske organizacije (IAAF) 163.3a. Takoj smo pobrskali po uradnih dokumentih, ki so razkrili, da je LaRue prestopil. Približno pol ure kasneje je prišel direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž na novinarsko tribuno in pojasnil, da se AZS na odločitev sodnikov ni pritožila, saj takšno početje po videoposnetku ne bi bilo smiselno. LaRueju, ki sta ga s tribune spremljala tudi starša, ki sta pripotovala iz ZDA, se je svet sesul, piko na i najtežjemu tekmovalnemu dnevu pa je dodal v popoldanskem terminu, ko je bil v teku na 400 m s skromnim časom 48,24 zaradi prestopa znova diskvalificiran. Sodniški kriterij je bil izjemno strog, saj je podobno usodo kot LaRue v teku na 400 m doživelo kar sedem atletov.

V nadaljevanju popoldneva sta bila slovenska junaka benjamin in metuzalemka. Najmlajši slovenski reprezentant Žan Rudolf se je v teku na 800 m senzacionalno suvereno uvrstil v današnji polfinale, potem ko je dosegel celo tretji čas med kvalifikanti. Ob tem je v ciljnem sprintu popustil, saj bi v nasprotnem primeru lahko celo izboljšal državni rekord ter izpolnil normo B za nastop na OI. "Že pred ogrevanjem se je trener (Svjetlan Vujasin, op. p.) pogovarjal s trenerjem angleškega tekača Garetha Warburtna, ki mu je rekel, da bo skušal njegov atlet doseči normo A za nastop v Londonu. Vedel sem, da bo tek posledično zelo hiter. Rekel sem si, da bom tekel na tretjem ali četrtem mestu. Ko sem videl, da so Angležu vsi sledili, sem mu moral še sam. Šlo je zelo hitro. Zadovoljen sem z nastopom, hkrati pa malce jezen, saj vem, da mi je tek pobral veliko moči, ki jo bom potreboval v današnjem polfinalu," je v slogu izkušenega mačka v mešani coni razložil 19-letni atlet Massa, ki bo danes poleg skakalke ob palici Tine Šutej edini slovenski atlet v areni drugega dne EP.

Dobro je tekmovala tudi najstarejša slovenska atletinja 33-letna Marija Šestak, ki se je brez težav uvrstila v finale troskoka. Je bila pa 14-letna starostna luknja med Rudolfom in Šestakovo globoka. Povsem je odpovedala metalka kopja Martina Ratej, ki se v svoji karieri na velikem tekmovanju še nikoli ni predstavila v tako bledi luči. Bila je povsem razglašena. V metu kopja je konkurenca v Helsinkih močno okrnjena, tako da bi morala ob normalni pripravljenosti kolajno le pobrati s tal, dosežek za uvrstitev v finale (56,67 m) pa je bil neverjetno skromen. A še vedno pet metrov previsok za Konjičanko. "Ne vem, kaj naj rečem. Bila sem povsem izpraznjena. Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. Nimam opravičila. Razpad sistema. Lahko rečem, da sem se očitno v pripravah uštela ter da bom do olimpijskih iger le trenirala in nič tekmovala," je bila potolčena Martina Ratej.

Za drugo največje slovensko razočaranje prvega dne je poskrbel Rožle Prezelj. Kranjčan je bil suveren do skromne višine 215 cm, v nadaljevanju pa se mu je nenadoma porušil sistem. Poraz je slovenski rekorder glede na izkušenega atleta prenesel presenetljivo nešportno, saj se je izognil mešani coni, čemur se je čudil tudi trener Dušan Prezelj. Oče je sina po tekmi dolgo časa iskal, a je taval v helsinškem večernem soncu, ki se je pokazalo po številnih nevihtah nepredvidljivega vremena na jugu Skandinavije.

Pogled na Dnevnikove ocene prvega dne slovenskih nastopov v Helsinkih razkriva, da je bilo povprečje devetih nastopov zaradi številnih slabih rezultatov in slabega obnašanja manj kot štiri (od deset), kar pomeni, da so se Slovenci na začetku EP v atletiki zelo slabo odrezali.