Predsednik republike po Zverovem prepričanju ne sme biti predstavnik partikularnih, temveč občih interesov, kljub razlikam v narodu mora združevati in ne deliti. Predsednik mora biti "promotor miru" in dobrih sosedskih odnosov, skrbeti mora za ugled Slovenije, je Zver poudaril na javni tribuni v Ljubljani, ki so se je udeležili tudi podporniki njegove kandidature Barbara Brezigar, pravnika Matej Avbelj in Jernej Letnar Černič.

Domoljubnost je po Zverovem mnenju ena od točk, pri katerih bo imel v primerjavi z nekaterimi drugimi kandidati za predsednika republike določeno prednost. Želi si namreč, da bi bili vsi kandidati bolj domoljubni. Ob tem se je zavzel za večje spoštovanje nacionalnih simbolov.

"Z ustavo se pričakuje politično nepristranskost predsednika države"

Dotaknil se je tudi govora sedanjega predsednika republike Danila Türka na državni proslavi. Po Zverovem mnenju bi moral imeti bolj državniški in manj političen govor, saj da se tudi z ustavo pričakuje politično nepristranskost predsednika države. V tem smislu je Türk zamudil priložnost, je prepričan Zver, ki pa ga je najbolj "zbodlo", da je predsednik v govoru dvakrat "napadel" eno od sosednjih držav.

Brezigarjeva pravi, da ima predsednik republike z ustavo določene pristojnosti, ki ne predstavljajo neke izrazite moči, ki bi bila "privlačna za tiste, ki radi vladajo in imajo radi moč zaradi parcialnih interesov". Prepričana je, da njegova vloga ni v moči odločanja, temveč v moči vzgleda.

Predsednik države mora po besedah Brezigarjeve biti človek, ki spodbuja narod k smiselnosti obstoja, prav tako mora pomagati pri definiranju naših skupnih ciljev. Po njenem mnenju je to človek, ki mora imeti vizijo, kaj hočemo s svojo državo, človek, ki svojega dela "ne gradi na preteklosti, komunizmu ali katerem koli drugem totalitarizmu, saj v takem primeru slabi naš zunanjepolitični položaj".

Janša: Predsednik ne sme biti nekdo, "ki ob odkritju Hude jame pravi, da je to drugorazredna tema"

Brezigarjeva v Zveru prepoznava vrednote Jožeta Pučnika

Predsednika republike mora odlikovati tudi sočutje in strpnost, je še dejala Brezigarjeva in pri tem spomnila, da je bil takšen človek Jože Pučnik. Tudi v kandidatu Zveru prepozna vse te vrednote.

Pravnik Matej Avbelj se je opredelil do vprašanja, kaj pomeni združevati za prihodnost s pravnega vidika. Po njegovem mnenju ni demokracije brez temeljnega dogovora o tem, kaj družbo ustvarja in drži skupaj, ta minimalni odgovor pa najdemo v ustavi. Izpostavil je, da Slovenija ni le ustavna demokracija, temveč tudi republika, kar po njegovem pomeni, da je na čelu predsednik republike, "ne kralj ali monarh". Predsednik združuje ne glede na razprtije v narodu, je dejal Avbelj.

Dotaknil se je vloge predsednika republike v iztekajočem se mandatu. Simbolna vloga predsednika po prepričanju Avblja ni bila odigrana optimalno in tudi "ustavnim idealom tako ni bilo zadoščeno".