"Vlado, ki jo vodi stranka, ki na volitvah ni zmagala, opominjamo, da ji slovenski državljani nismo podelili mandata za drugo republiko", ki bi bila vzpostavljena po meri vladajoče SDS, so omenjene zunajparlamentarne stranke zapisale v izjavi za javnost.

SD poziva k zaščiti antifašističnih vrednot z vključitvijo v preambulo ustave

Vladi tako sporočajo, da ni dobila mandata za žalitve čustev državljanov na državni proslavi in umetne delitve na naše in vaše. "Niste dobili mandata za spreminjanje zgodovine. Niste dobili mandata za spreminjanje himne. Niste dobili mandata za nespoštljivo odzivanje na govor predsednika republike," so prepričani v LDS, DSD in TRS.

Obračun s čudaškim predvajanjem himne

V omenjenih strankah so opozorili tudi na "kadrovski cunami v gospodarstvu", očitajo ji uničevanje javnega izobraževalnega in zdravstvenega sistema, razprodajo družbenega premoženja in poslabševanje položaja ranljivih socialnih skupin.

Kot so navedli, od vlade pričakujejo, da se bo posvetila reševanju zapletene javnofinančne situacije naše države, da bo varovala in razvijala raven demokracije pri nas in opravila svoje delo v prid vseh državljanov.