Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je prepričan, da zadnji dogodki ob obeležju dneva državnosti jasno kažejo, kako "razdiralna je drža predsednika vlade, ki z zaničevanjem instituta predsednika države ter nespoštovanjem slovenske himne deli slovenski narod in vnaša nemir tako v domači kot tudi v mednarodni javnosti.“

Po Brniku preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana-Staneta?

Veber je kritičen tudi do ministra za obrambo Aleša Hojsa (DeSUS), ki se je po njegovih besedah uklonil predsedniku vlade Janezu Janši ter včeraj podpisal uredbe za preimenovanje treh slovenskih vojašnic, med katerimi je tudi najelitnejša Vojašnica Franca Rozmana-Staneta. Vodja poslanske skupine SD opozarja, da je to še ena od potez s katerimi poskuša SDS izbrisati NOB iz slovenske zgodovine. Poleg tega meni, da s preimenovanjem vojašnic svojo identiteto izgublja tudi slovenska vojska, saj so slovenski vojaki na misije v tujini izhajali prav iz Vojašnice Franca Rozmana-Staneta.

Vrednote antifašizma v preambulo ustave

Pri SD so zaskrbljeni, da upor proti nacifašizmu za obrambnega ministra, glede na njegovo odločitev, ni zgodovinsko dejstvo, ki je omogočilo suvereno državnost Slovenije ter "obstoj v narodno raznoliki Evropi“. Zato želijo poslanci SD opozoriti na pobudo, da se v preambulo Ustave Republike Slovenije  zapiše "da smo Slovenci v večstoletnem prizadevanju izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost z antifašističnim, narodnoosvobodilnim in osamosvojitvenim bojem."

"V preambuli bi bila tako navedena vsa zgodovinska dejstva, ki so prispevala k ohranitvi slovenskega naroda, slovenske besede in k uresničitvi ideala Zedinjene Slovenije,“ dodaja Veber.

Odpiranje ideoloških vprašanj diverzija od "privatizacijskih iger" vlade?

Veber meni tudi, da so provokacije, kakršno si je privoščil predsednik vlade v tem trenutku, ko bi se Slovenija morala ukvarjati z resnimi izzivi gospodarske in finančne krize, še toliko bolj nerazumljive. Opozoril je, da vzporedno z ideološkimi razdori v državi potekajo nepregledne privatizacijske igre (kako razprodati kar je ostalo od državnega premoženja), ki nastajajo v ozkem političnem krogu kabineta predsednika vlade.