Pastinak je v starih časih po Evropi predstavljal vsakdanjo hrano, podobno kakor repa, z njim so hranili tudi živino. V Italiji menda še danes z njim pitajo pujse zaradi boljšega okusa najimenitnejšega pršuta. Zanimivo, da so ga v naše kraje prinesli stari Rimljani, ki so ga veliko uporabljali, večji in okusnejši pa menda zraste na severu. A če boste listali po kakšni starorimski kuharici, pazite na zmedo, saj so takrat tako korenček kot pastinak včasih opisovali z enakim izrazom – pastinaca. Pravijo, da mora za najfinejši okus v zemlji zmrzniti – morda ga ravno zato v toplejših krajih ne cenijo tako zelo kot na severu. Ko smo v Evropi dobili krompir, je šel pastinak nekako v pozabo in je danes pogosto na jedilniku le še v Veliki Britaniji. Surovega lahko uporabimo za solate, izkaže se v krepkih juhah in enolončnicah. Lahko ga spečemo z zelišči kakor krompir in postrežemo kot prilogo, lahko ga tudi spražimo s čebulo in ponudimo kot samostojno jed. Angleži z njim pečejo celo pecivo.

Ocvrt pastinak s hruškami

Potrebujemo 6 srednje velikih pastinakov, 3 zrele hruške, 1 rdečo čebulo, 2 lista zelene solate, 2 jajci, moko, drobtine, morsko sol, sveže zmlet beli poper, olivno olje. Za solatni preliv še 75 g gorgonzole, 150 g kisle smetane, 2 žlici sladke smetane, 2 žlici limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 žličko sesekljanega pehtrana.

Pastinak olupimo, namažemo z oljem in položimo v pekač ter za pol ure postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj. Medtem v en krožnik stresemo moko, v drugega drobtine, v tretjem pa razžvrljamo jajci. Za preliv zmešamo grobo narezano gorgonzolo, smetano, sol, poper in pehtran. Pečen pastinak vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Medtem olupimo hruške, jih zrežemo na četrtine in odstranimo pečke. Ohlajen pastinak narežemo na podolgovate, oglate koščke. Povaljamo jih v moki, jajcih in drobtinah, razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, poškropimo z oljem in porinemo v pečico za toliko časa, da se zlato rumeno zapeče. Medtem čebulo narežemo na tanke lističe, oprane solatne liste natrgamo in razdelimo na štiri krožnike. Po njih razdelimo narezane hruške in čebulo ter prelijemo s solatnim prelivom, na vrh pa naložimo ocvrt pastinak. Postrežemo kot hladno toplo predjed.

Več receptov najdete v temi KULINARIČNI OBZORNIK.