Veber je spomnil na Janševe besede, da je edina napaka pri proslavi ob dnevu državnosti bila ta, da je za govornika predlagal Türka, kar se Vebru zdi nedopustno. Prav tako je opozoril na domnevno sporno izvedbo himne na proslavi.

Začnite se ukvarjati s težavami v gospodarstvu!

Vodja poslanske skupine SD zato Janšo poziva, naj se začne ukvarjati s težavami, s katerimi se srečuje slovensko bančništvo in gospodarstvo, saj da vlada do tega trenutka po njegovih besedah na tem področju ni naredila ničesar.

Veber je omenil tudi podpis odredbe o preimenovanju treh vojašnic Slovenske vojske, s katero se bo Vojašnica Franca Rozmana - Staneta preimenovala v Vojašnico Edvarda Peperka, ki je bil kot pripadnik Teritorialne obrambe ena prvih žrtev v vojni za Slovenijo.

Več člankov o proslavi ob dnevu državnosti si lahko preberete tukaj.

Kot pravi Veber, spoštuje tako žrtve osamosvojitvene vojne kot odločitev o preimenovanju. Vendar pa se sprašuje, zakaj treba preimenovati ravno vojašnico, katere ime "simbolizira oborožen odpor v drugi svetovni vojni". Gre za elitno vojašnico, je dejal Veber, ki ga zanima, kako naj se v tujini razloži, da Franc Rozman - Stane "ni več oseba, ki bi ponazarjala učinkovit in uspešen način vodenja oboroženega odpora".

Prevrednotenje zgodovine?

Očitno se želi ponovno prevrednotiti zgodovino, je nadaljeval Veber, ki meni, da "nas želi vlada ponovno vrniti v obdobje pred letom 1941, torej v čas Dravske banovine".

Zato je Veber spomnil na njihov predlog spremembe ustave, da bi se v preambulo zapisalo "nesporna dejstva, ki so pomembna za našo suverenost", oziroma, da so Slovenci svojo državnost uveljavili z antifašističnim in narodnoosvobodilnim ter osamosvojitvenim bojem. "To so dejstva, ki so prispevala k ohranitvi slovenskega naroda in slovenske besede," je še izpostavil Veber.