GSK je zahtevek za revizijo vložil že na prejšnje javno naročilo nakupa cepiv proti okužbam z virusi HPV. Ker je Državna revizijska komisija ugodila zahtevi GSK, je Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) javni razpis ponovil, tokrat s spremenjenimi merili za izbor cepiva.

A v GSK ocenjujejo, da se nova merila niso bistveno spremenila v primerjavi s prejšnjimi, zato so vnovič podali zahtevek za revizijo naročila.

V GSK menijo, da je merilo preprečevanja genitalnih bradavic v obeh javnih naročilih prevrednoteno. GSK namreč ponujajo dvovalentno cepivo, ki preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu. V konkurenčnem podjetju Merck Sharp & Dohme (MSD), ki so tudi dobili posel na nato razveljavljenemu javnem naročilu, pa proizvajajo štirivalentno cepivo. Slednje ščiti proti tistim virusom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi genitalne bradavice.

V prvem naročilu je IVZ v 25 odstotkih upoštevali ceno, v 35 odstotkih učinkovitost, v 30 odstotkih varnost in v 10 odstotkih učinkovitost pri preprečevanju genitalnih bradavic. V ponovljenem pa naročilu, rok za oddajo ponudb se izteče 2. julija, pa cepivo izbirajo na podlagi cene in dodatnih indikacij cepiva, torej če tudi preprečuje predrakave spremembe na zunanjem spolovilu in genitalne bradavice. Cena bo tako predstavljala 73 odstotkov celotne ocene cepiva, dodatne indikacije cepiva pa 27 odstotkov ocene.

Hoff meni, da cepivi tudi v ponovljenem javnem naročilu nista enakovredno obravnavani. Po njegovem mnenju morajo biti kriteriji naročila pravični in bolj osredotočeni na rak na materničnem vratu in tudi na ceno cepiva. Le takšna merila bi po njegovem mnenju omogočila izbiro najbolj optimalnega cepiva za slovenske deklice, pa tudi zagotovil izbiro cenovno najugodnejšo izbiro cepiva.

Slovenski program cepljenja proti okužbam s HPV je po njegovem mnenju zelo pomemben, zato bodo naredili vse, da ne bi prišlo do zamude pri izvajanju cepljenja proti HPV v šolskem letu 2012/2013. A glede na to, da mora IVZ naročiti cepiva vsaj tri mesece pred začetkom cepljenja, bo letos najverjetneje prišlo do zamud pri začetku cepljenja.

Po navedbah IVZ je bilo v prejšnjem šolskem letu šestošolkam razdeljenih okoli 16.000 odmerkov cepiv, precepljenost je bila 55-odstotna. Cepljenje poteka s tremi odmerki. Letos pričakujejo nekoliko višjo udeležbo cepljenja, okoli 58-odstotno. Če bi IVZ odkupil cepivo pri 55 evrov za odmerek, kolikor je GSK zahteval pri prvem naročilu, bi s tem poslom zaslužili okoli 900.000 evrov.

Hoff poudarja, da pri tem naročilu ne gre samo za cepivo proti HPV, pač pa za vprašanje, kako bodo naročila tudi za druga cepiva v Sloveniji izvedena v prihodnosti. Poudarja, da je obe cepivi, torej cepivo GSK in cepivo MSD, odobrila Evropska agencija za zdravila in sta na voljo v večini evropskih držav in tudi po svetu. Večina držav obravnava cepivo enakovredno. Hoff se tako sprašuje se, zakaj ni tako tudi v Sloveniji.

V podjetju MSD so se medtem v zvezi z naročilom vzdržali komentarjem, saj da je še "toliko nejasnosti". Kot je za STA povedala vodja komuniciranja in odnosov z javnostmi Nina Remškar, so prepričani, da "podajanje mnenj vpletenih strank v času novega postopka ne more biti v interesu javnosti in lahko celo ustvari negativen odnos do cepljenja".

Na IVZ zahteve za revizijo prav tako ne želijo komentirati, saj je, kot so sporočili za STA, še niso prejeli. Po njihovih navedbah se sicer postopek javnega naročila zaključi šele v začetku julija. "Vsekakor pa IVZ postopa tako, da bo zagotovil cepivo za cepljenje deklic proti HPV po najnižji možni ceni," so poudarili.