Po razglasitvi temeljne ustavne listine o neodvisnosti Republike Slovenije 25. junija 1991 in slovesni razglasitvi odločitve za lastno državo dan pozneje se je v noči na 27. junij z napadom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) začela desetdnevna osamosvojitvena vojna. Že na njen prvi dan so se policisti na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA, zaradi česar so ta dan izbrali za svoj praznik.

Pripadniki organov za notranje zadeve so od samega začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Slovenije. Že leta 1989 so preprečili tako imenovani miting resnice, konec procesa pa je pomenil odhod zadnjega pripadnika zvezne armade s slovenskega ozemlja 26. oktobra 1991.

Za uresničitev cilja samostojne države je v osamosvojitveni vojni padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Dan policije so letos zaznamovali že na petkovi slovesnosti. Generalni direktor policije Janko Goršek je na njej med drugim izpostavil, da ne smemo nikoli pozabiti, da so se policisti žrtvovali, da lahko danes živimo v lastni, demokratični državi. Praznik je zato tudi opomin sedanjim in vsem prihodnjim generacijam, naj ohranjajo spoštljiv odnos do preteklosti in iz nje črpajo navdih za prihodnost.