Kot je pojasnil župan Franci Rokavec, imajo za letos v proračunu za ta namen rezervirana 2 milijona evrov, od države pa pričakujejo 250.000 evrov, kar bo zadostovalo, da bodo v prihodnjih dneh podrli prizidek iz leta 1986 in do konca leta zgradili novega. Kako bo financiranje iz državne blagajne potekalo v prihodnje, Rokavec ne upa napovedati, saj pogodbe o financiranju z ministrstvom za šolstvo še niso podpisali.

Je pa jasno, da bo od dinamike financiranja države odvisna tudi dinamika gradnje, so povedali na občini, kjer sicer nimajo strahu, da bi jim zmanjkalo sredstev za dokončanje enega večjih projektov, ki se odvijajo v Litiji. So pa zato toliko bolj zaskrbljeni starši, še posebno, ker še vedno ni jasno, koliko in kako bo k projektu pripomogla država. "Veseli pa smo, da je občina Litija podpisala s podjetjem Trgograd pogodbo na ključ. S tem je podjetje, ki ga starši v Litiji poznamo kot zanesljivo in korektno, tudi prevzelo obveznost šolo opremiti in ne bomo podvrženi še postopkom javnega razpisa za opremljanje," je povedal predsednik sveta staršev Andrej Verhovnik Marovšek.

Precej manj se s financiranjem projekta obremenjujejo v šoli, saj so veliko bolj usmerjeni v organizacijo pouka in zagotavljanje varnosti otrok v času gradnje, je pojasnil ravnatelj Peter Strle, ki je dejal, da bodo ob zdajšnjih načrtih na nove prostore brez večjih težav lahko počakali dve leti, kolikor je predviden čas gradnje nove šole. Vsi učenci, razen tretjih in petih razredov, bodo tako ostali na stari lokaciji, po dva oddelka tretjega in petega razreda pa bo gostila OŠ Gradec, je pojasnil Strle in dodal, da se jim je uspelo z vodstvom graške šole uskladiti, da bo pouk za vse učence potekal samo dopoldan. To po njegovem ni olajšanje le za otroke, temveč tudi za njihove starše, ki jim ne bo treba skrbeti zaradi prevoza otrok v šolo in varstva v dopoldanskem času.