Nova Gorica Mesto vrtnic te dni gosti 30 mladih saksofonistov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Francije in Poljske. Čez dan bodo z mentorji izpopolnjevali svoje znanje na mednarodnih mojstrskih tečajih, ob večerih pa se bo jazzovsko vzdušje preselilo na plan. Festival se pod taktirko umetniškega vodje Matjaža Drevenška začenja nocoj na Bevkovem trgu v Novi Gorici ob 21.30 s koncertom zasedbe Big Band GD Nova.

V prihodnjih dneh bo festival postregel s še drugimi zvenečimi imeni saksofona. Jutri bosta v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nastopila vodilna francoska saksofonista Jean-Denis Michat in Nicolas Prost, v petek pa v dvorani novogoriške glasbene šole saksofonist Oskar Laznik in tolkalist Simon Klavžar. V soboto se bo festival preselil na turistično kmetijo Štekar v Snežatno, kjer bo nastopil domači Brdonč Trans Trio, v ponedeljek pa na grad Kromberk s saksofonskim kvartetom 4SAXESS. Sestavljajo ga Lev Pupis, Oskar Laznik, Primož Fleischman in Dejan Prešiček.

Zaključka šestdnevnega festivalskega dogajanja se bosta v torek zgodila v novogoriškem kulturnem domu s koncertom vseh mladih saksofonistov in malce pozneje še v amfiteatru gradu Kromberk. Tam se bo javnosti predstavilo vseh pet mentorjev mojstrskega tečaja: Matjaž Drevenšek, Philippe Geiss, Jean-Denis Michat, Nicolas Prost in Gordan Tudor. Mojstri obljubljajo izvajalsko in programsko zanimiv program z dvema novitetama.

Festival letos poteka 16. zapovrstjo in se je že dodobra usidral med učenci in obiskovalci festivala. "Festival je velik dogodek, pomemben za kulturo v celotni Sloveniji, poleg tega pa prispeva k popularizaciji glasbe slovenskih skladateljev za saksofon," meni Mykhaylo Madan, ravnatelj glasbene šole Nova Gorica, kjer letos prvič poučujejo tudi jazz saksofon. no