Konjičanka je sijajno začela sezono, ko je že pozimi vrgla kopje več kot 65 metrov daleč in bila dolgo časa po rezultatu najboljša metalka kopja na svetu. Konkurenca je na zavidljivi ravni, saj najboljše atletinje sveta mečejo kopje blizu 70 metrov. Toda nekaterih najboljših na svetu na evropskem prvenstvu v Helsinkih ne bo, tako da ima mama dveh otrok odprte vse poti v boju za prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

Pravijo, da je Finska dežela kopja. Ste morda to že občutili?

Po tem, kar sem videla do zdaj, lahko temu pritrdim, pa čeprav v Helsinkih v preteklosti še nisem tekmovala. Pogoji za met kopja so v okolici stadiona fenomenalni.

Kakšno je počutje pred današnjimi kvalifikacijami in kakšne so vaše želje?

Nikoli nisem skrivala ambicij po uvrstitvi v finale oziroma izboljšanju predlanske uvrstitve v Barceloni, kjer sem bila sedma. Sicer je moja želja, da bi bilo tudi jutri lepo vreme ter da čim prej dosežem kvalifikacijsko normo in se v miru pripravim na finale (ta bo v petek, op. p.).

Kakšne daljave ste dosegali na treningih pred prihodom v Helsinke?

Kopje je letelo okoli 60 metrov. Zato mi kvalifikacije ne bi smele povzročati težav.

Nekatere vaše tekmice so se nastopu na EP odpovedale. Vam to pomeni dodatno spodbudo ali breme?

Vse skupaj jemljem kot lepo priložnost, da na veliki tekmi osvojim kolajno. A tudi druge tekmovalke čutijo, da so še bolj v igri za odličje, zato pričakujem trd boj. Treba se bo maksimalno potruditi in vreči kopje vsaj 65 metrov daleč, če bodo to le dopuščale vremenske razmere.

Pa ste sposobni vreči kopje 65 metrov?

Mislim, da sem.

V Barceloni ste pred dvema letoma zaradi vnetja žulja doživeli kalvarijo, ki se je najbrž neradi spominjate. Kaj ste se naučili od prvenstva v Kataloniji?

To so bili res težki časi. V Barcelono sem namreč prispela odlično pripravljena, bila sem v igri za kolajno, potem pa se mi je pripetil tako neljubi dogodek, ki bi se glede na kasnejši zaplet lahko rešil precej hujše. Vseeno sem bila sedma v Evropi. Letos je položaj nekoliko drugačen. V daljavah pred prvenstvom nisem blestela, a sem zdrava. Bomo videli, kaj bo vse skupaj prineslo.

Boste na olimpijskih igrah v Londonu še bolje pripravljeni, kot ste v Helsinkih?

V Londonu ne bom le boljša, temveč dosti boljša.