Na prvenstvu stare celine, ki bo na Finskem 21. po vrsti, ima Prezelj, v prvi skupini skoka v višino bo začel ob 17.10, drugi najboljši izid sezone med vsemi prijavljenimi na EP, Ratejeva tretjega, LaRue pa sedmega. Prvi dan bodo tekmovali tudi Matic Osovnikar na 100 m, Matija Kranjc v metu kopja in Žan Rudolf na 800 m.

Prezelj ima s svojim slovenskim rekordom 2,32 m, ki ga je postavil 17. junija v Mariboru, najboljši izid svoje skupine, skupno pa zaostaja le za Britancem Robbiejem Grabarzom (2,36 m). Avtomatična višina za finale je 2,28 m, vendar se za čas tekmovanja napoveduje dež, kar bi znatno znižalo izide. "Državni rekord, dosežek, ki je sicer zelo lep, sedaj nič ne pomeni. Jutri je nova tekma. Poleg tega je še veliko tekmovalcev, ki so sposobni skočiti okrog 2,28 ali 2,30 m. Na EP bom nastopil neobremenjen, nadejam se dobrega vremena. Je sicer res, da sem dobro nastopal na veliki tekmi tudi v dežju, vendar je od tega že deset let. Skoke bom skušal izvesti tehnično dobro in potem bo, kar bo," je pojasnil Prezelj.

EP bo prvič po uvedbi dveletnega ciklusa tekmovanj v sezoni poletnih OI, kar je nekoliko razredčilo konkurenco, saj v slovenski vrsti med drugim manjka Primož Kozmus, zlati olimpijec iz Pekinga. Tudi v drugih disciplinah manjka precej najboljših, tudi v ženskem metu kopja, zato pa je skoraj popolna konkurenca v ženskem troskoku.

Ratejeva s tretjim izidom po visoko uvrstitev

V metu kopja sta nastopa odpovedali najboljši v sezoni, svetovna rekorderka Barbora Špotakova in Rusinja Marija Abakumova. Martina Ratej bo kvalifikacije v tej disciplini začela jutri ob 12.45 v prvi skupini. Avtomatična daljava za preboj v finale dvanajsterice je 60 m, kar je slovenska rekorderka več kot zmožna doseči. S 65,24 metra je druga v skupini, pred njo je le Ukrajinka Vera Rebrik (66,53 m), v drugi skupini pa je boljša le favorizirana Nemka Christina Obergföll (67,04 m). "Dobro se počutim, tudi treningi kažejo, da gre vse skupaj v pravo smer. Upam na najboljše. Želim si čim prej doseči kvalifikacijsko normo za finale in se potem pripraviti za pomemben finalni nastop, o katerem pa še ne razmišljam, ker bom morala naprej uspešno prek kvalifikacij," je povedala Ratejeva.

V slovenski vrsti bo tekmovanja pričel Brent LaRue ob ob 9.57. Ima sedmi čas med vsemi prijavljenimi v teku na 400 m ovire, tudi sam pa si želi med osmerico finalistov. "Vesel sem, da bom lahko nastopil na EP, prvič za Slovenijo. Dobro sem pripravljen. Po ogledu tekmovališča in steze sem ugotovil, da je zelo hitra, kar me veseli. Zelo si želim nastopiti v finalu in teči dober izid. Čeprav so OI vrhunec sezone, pa sem sam trenutno osredotočam le na nastop Helsinkih," je dejal Brent LaRue. Američan, ki je poročen s Slovenko in živi v Sloveniji, bo svoj prvi nastop na velikem tekmovanju za novo domovino začel v drugi skupini prvega kroga kvalifikacij. S svojim osebnim rekordom 49,61 sekunde, ki ga je dosegel letos, ima drugi čas skupine. Le stotinko hitrejši je bil Belgijec Michel Bultheel, po osebnih rekordih v karieri pa je tretji; najhitrejši je bil Rus Aleksandr Devjakin (49,00). V polfinale se bodo neposredno uvrstili po prvi trije iz šestih skupin ter še šest najhitrejših med vsemi preostalimi po času.

Šestakova in Rodičeva po finale

Avtomatična kvalifikacijska norma za finale najboljše dvanajsterice v troskoku je 14,20 m, kar je Marija Šestak letos že nekajkrat preskočila, nastopila pa bo ob 11.25 v prvi skupini, ko bo na drugi strani stadiona v skupini B začela tudi Snežana Rodič. Šestakova ima s 14,26 m sedmi izid skupine in skupno 14., Rodičeva pa je letos največ skočila natanko 14,20 m (16. izid). "Dobro se počutim, tudi vreme je boljše, kot je bilo pričakovati. Imam dobro izhodišče, ker nihče ne računa resno name in bom lahko napadla iz ozadja. Mislim, da sem pripravljena tudi na več, kot sem skakala na zadnjih tekmah," je zatrdila Šestakova, ki že ima normo A za OI v Londonu (14,30 m), zato mora sedaj ta cilj doseči tudi Rodičeva. "Danes sem opravila dober trening. Imela sem nekaj težav z bicepsom po tekmi v Ljubljani. Danes se počutim bolje, spila sem tudi nekaj voltarenov. Upam, da bom jutri letela daleč. Olimpijsko normo bi morala že davno preskočiti, to kažejo vse analize tekem in treningov. Ves čas imam nekaj težav, ki me zaustavijo pri tem cilju. Želim si, da bo tokrat drugače," je upala Rodičeva.

Osovnikar šest let po bronu na EP računa le na dober izid

Prvi dan evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih bodo poleg Rožleta Prezlja in Brenta LaRueja, ki imata izide med deseterico najboljših, nastopili tudi Matic Osovnikar na 100 m, Matija Kranjc v metu kopja in Žan Rudolf na 800 m, obetavni mladinec, ki bi lahko na EP presenetil.

Osovnikar bo na startu ob 10.40, ko bo tekel v prvi skupini kvalifikacij na 100 m. Ima najboljši prijavljeni čas sezone 10,60 sekunde, čeprav je tik pred odhodom na Finsko v štajerski prestolnici tekel 10,45. Tudi s slednjim časom pa ima šele šesti prijavljeni čas skupine, v polfinale pa se bodo uvrstili prvi štirje iz vsake skupine ter še štirje preostali po času. Osovnikar je sicer zadnji Slovenec, ki je na EP osvojil odličje, eno izmed sedmih v zgodovini. Leta 2006 je bil v Göteborgu na 100 m s časom 10,14 bronast. Čeprav je tedaj dokazal, da mu Skandinavija leži, pa je tokrat v povsem drugačnem položaju kot pred šestimi leti.

"Nisem tako dobro, tako vrhunsko pripravljen, kot sem bil leta 2006. Vendar nisem obupal in v zadnjem času sem napravil kar nekaj korakov naprej. Po vrnitvi iz Londona, kjer sem vadil zadnji dve leti, sem dva tedna v domovini, na treningih pa mi pomaga Albert Šoba. Uspelo mi je izboljšati pripravljenost, nekaj prvin teka, ki so mi delale težave, in lahko računam na stopnjevanje izida. Upam, da mi bo uspel preboj v polfinale," je dejal Osovnikar, ki bo na EP nastopil četrtič, tako kot tudi Prezelj, kar je rekord med slovenskimi tekmovalci.

Mladinec Rudolf želi dokazati svoj talent

"Nadejam se dobre tekme in lepega izida. Verjetno ne v prvem krogu kvalifikacij, za katerega upam, da mi bo uspel preboj v polfinale. To bo moja prva velika tekma v članski konkurenci, vendar se vseeno želim uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja. Sem neobremenjen in želim dokazati, da smo dobro delali," je pojasnil mladinec Rudolf. Svoje prvo veliko člansko tekmovanje bo v predteku na 800 m začel ob 14.10. Rudolf bo tekel v prvi skupini kvalifikacij in ima četrti izid sezone (1:46,79), v polfinalu pa bo nastopila prva četverica po izidih v skupinah ter še štirje preostali po času. Rudolf ima 16. izid med vsemi.

Med Slovenci bo prvi dan zadnji začel tekmovati Kranjec; ob 17.15 ga čakajo meti kopja v prvi kvalifikacijski skupini. Za neposredni nastop v finalu je potrebno vreči 83 m, vendar bo po izkušnjah iz prejšnjih tekmovanj večina dvanajstih finalistov vrgla precej manj. Daljava je namreč precej višja od Krajnčevega lanskega državnega rekorda (79,72 m), letos pa je slovenski predstavnik največ vrgel 77,33 m, kar je predzadnji dosežek med nastopajočimi.