Koalicijski partnerji ostajajo različnih stališč glede državne proslave, na katero niso bile povabljene vse veteranske organizacije, kar je sprožilo ostre odzive. V SLS, Državljanski listi in DeSUS menijo, da je bila s tem storjena napaka, ki se ne sme ponoviti.

Po Janševih ocenah je popolnoma jasno, da lahko v Sloveniji "združujemo ljudi, politične sile in tudi druge subjekte samo na osnovi tistih vrednot in simbolov, ki so bili prisotni takrat, ko je Slovenija nastajala".

Janša: Govor Türka je bil edini del proslave, ki ga gre obžalovati

Na vprašanje, kdo je napisal besedilo povezovalcu programa na državni proslavi Jerneju Kuntnerju, pa je Janša odgovoril, da je bil edini govor na proslavi govor predsednika republike Danila Türka. Kot je pojasnil, je predsednika republike za govornika na proslavi predlagal on sam. Vendar ob tem ugotavlja, da je bila to njegova edina napaka pri tej proslavi, saj da je večina članov organizacijskega odbora za govornika predlagala njega kot predsednika vlade.

"Želel sem, da je to proslava, ki ne bo spet vzbujala takih in drugačnih reakcij in sem tako predsedniku odbora osebno predlagal, naj bo govornik na proslavi predsednik države," je pojasnil Janša. Sedaj to obžaluje in ocenjuje, da je bil to edini del te proslave, ki ga gre obžalovati.

Koalicijski partnerji so se po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta o proslavi pogovorili, pri čemer so ostali različnih stališč. So si pa enotni, da "bodo v prihodnje pri pripravi proslav bolj pazljivi", da ne bi sprožali ideoloških polemik, je dejal in dodal, da se morajo tega v Sloveniji izogibati.

Napovedal je, da bodo prihodnjič predsedniki vseh koalicijskih strank zelo natančno pregledali scenarij proslave. Osebno se sicer ne strinja s tem, da določene veteranske organizacije niso bile vabljene na proslavo, saj da je to povzročilo ideološke delitve.

Erjavec pričakuje, da se taki dogodki ne bodo ponavljali

Predsednik SLS Radovan Žerjav je zatrdil, da je stanje v koaliciji v redu. Tudi po njegovem mnenju ni dobro, če s proslavami, ki bi morale Slovence združevati, "povzročamo delitve".

Prvak DeSUS Karl Erjavec pričakuje, da se taki dogodki ne bodo ponavljali, kar je po njegovih besedah Janši jasno povedal. "V vlado smo vstopili zato, da bi reševali resne težave," je dejal in pojasnil, da so tudi večji del današnjega sestanka porabili za razpravo o reševanju aktualnih gospodarskih težav.

"Če bomo nadaljevali na način, ki bo povzročal delitve v narodu, stranke DeSUS ne bo več v tej koaliciji. Če pa bomo zavihali rokave in naredili posel, ki ga kot vlada moramo, potem bomo zraven," je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah se je tudi Janša strinjal, da bi bi bilo dobro, da se v prihodnje previdneje lotijo organizacije proslav.

Koalicijski partnerji so sicer večino časa namenili razpravi o gospodarskih temah. Katerim natančno, niso pojasnili, je pa Virant zagotovil, da niso razpravljali o nadzornem svetu NLB.

Izjave predsednice NSi Ljudmile Novak STA ni uspela dobiti.

Urad predsednika: koordinacijski odbor vedno predlagal predsednika republike

Na vseh dosedanjih državnih proslavah ob dnevu državnosti je bil govornik predsednik republike, razen leta 2007, ko je prišlo do zapletov med vlado Janeza Janše in predsednikom Janezom Drnovškom, so zapisali v uradu Danila Türka. S tem so se odzvali na Janševo izjavo, da je bila njegova edina napaka na proslavi, da je za govornika predlagal Türka.

V uradu predsednika republike Türka pojasnjujejo, da koordinacijski odbor za državne proslave nikoli ni razpravljal o predlogu, da bi bil na osrednji proslavi ob dnevu državnosti slavnostni govornik predsednik vlade Janša ali kdo drug namesto predsednika republike.

Za TV Slovenija je Türk dejal, da je treba zdaj umiriti položaj, k temu pa lahko največ prispeva sama vlada s tem, da se opraviči s proslave izključenim veteranskim organizacijam.