Letos bo dirka potekala v obratni smeri urinega kazalca, tako da bodo kolesarji že prvi teden zavili v Alpe. Vendar pa po besedah prvega favorita za dobro skupno uvrstitev Janija Brajkoviča vsaj prve tedne do razlik ne bo prihajalo. Najtežja večdnevna kolesarska preizkušnja se bo po njegovem mnenju spet odločala zadnji teden v Pirenejih in na dveh posamičnih vožnjah na čas. Od etap z gorskimi cilji bodo najzahtevnejše 11., 16. in 17., slednja bo tudi zadnja gorska. V 19., predzadnji etapi sledi še drugi posamični kronometer, s 53 kilometri izredno zahteven in dolg.

"Lepo je videti, da bo letos ekipa vozila zame, to smo videli že na Dauphine Libere, kjer mi je pomagal tudi nekdanji prvi mož ekipe Aleksander Vinokurov. Sem optimističen, moštvo je dobro, še posebej zanimivo bo zadnja dva tedna, čeprav bo potrebno biti pozoren že prvi teden, ko bo najbrž spet prisotnih veliko padcev. Sprva sledi tudi nekaj kratkih klancev, kar mi ne ustreza, zato bo potrebno 'borbati', da si ne naberem prevelikega zaostanka," je na predstavitvi povedal Brajkovič.

"Sprva ne pričakujem velikih razlik, te bodo sledile šele na koncu, favoriti pa se bodo uvodoma zgolj gledali. Potem pa se bo dirka že pričela odločati. Na papirju bi mi letošnja dirka morala ustrezati, čeprav je drugi kronometer izredno dolg. Težko bo več kot eno uro pedala poganjati na polno," je še povedal Brajkovič, ki je vlogo favorita za zmago pripisal Bradleyju Wigginsu in lanskemu zmagovalcu Cadelu Evansu.

Božič: Delal bom za Janija

Podobnega mnenja o končnem zmagovalcu je bil tudi Brajkovičev moštveni kolega in "cimer" Borut Božič. "Dejstvo je, da bom delal za Janija. Če bom imel dober dan, bom v kakšnem zaključnem sprintu skušal delati tudi zase, sicer pa se ve kako in kaj. Veseli me, da sva klubska kolega, poznava se že zelo dolgo in si pomagava. Lepo je v sobi slišati slovensko besedo. Wiggins in Evans za končno zmago, potem pa smo tukaj že mi z Janijem na čelu," pa je dejal Božič in v šali dodal: "Na klancih mu ne bom mogel pomagati, tam bo sam, jaz pa jih bom skušal kar najbolje premagati."

Bole bo pesti stiskal za Brajkoviča

Grega Bole je imel v prvi polovici kar nekaj smole, poškodb, prestal je tudi operacijo. Zdaj pravi, da se vrača nazaj, da so se občutki povrnili in da bo na dirki delal predvsem za Alessandra Petacchija. "V dirko grem sproščeno, brez večjih pričakovanj. Sem optimističen in dober dan bom vsekakor skušal izkoristiti. Glede na to, da smo danes tukaj sami Slovenci, lahko rečem, da bom za zmago v skupni razvrstitvi navijal za Janija. Vse leto je treniral za to, letos mu je kot enemu redkih kolesarjev uspelo premagati tudi Alberta Contadorja, ve se, kaj to pomeni v kolesarskih krogih," pa je povedal Bole.

Letošnja že 99. dirka med 30. junijem in 22. julijem bo imela poleg prologa 20 etap, od tega devet ravninskih, štiri v sredogorju, pet gorskih, dva posamična kronometra in prolog ter dva prosta dneva. Cilj bo znova na Elizejskih poljanah v Parizu, zadnja etapa bo dolga 120 kilometrov. Letos bo dogajanje na licu mesta v drugih dveh tednih v živo spremljala tudi Televizija Slovenija.