Janković predlagal 1. januar 2015

Janša je v izjavi novinarjem obnovil kronologijo sestankov predsednikov parlamentarnih strank. Med drugim je spomnil tudi, da so na zadnjem sestanku dosegli široko soglasje o pogojih za spremembe referendumske ureditve in izvzetje fiskalne zakonodaje. "Danes se je izkazalo, da v tem trenutku dvotretjinske večine za te spremembe ni, vsaj ne v času, ki bil realen in za Slovenijo potreben," je ocenil Janša.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je namreč predlagal, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015. "Takrat bo Slovenija ali že iz krize na hitri poti okrevanja ali pa tam, kjer je danes Grčija. Bolj pošteno bi bilo, da bi rekli, da niso za. To je zelo neresen predlog parlamentarne stranke," je bil oster Janša. Pojasnil je še, da sta predstavnika Pozitivne Slovenije sestanek danes predčasno zapustila.

Povedal je tudi, da imajo za to ustavno spremembo, ki je sicer zaradi nestrinjanja s 35-odstotnim kvorumom za veljavnost referenduma sicer ne podpira NSi, podporo 58 poslancev. In dogovorili so se, da stranke, ki spremembo referendumske ureditve podpirajo, vseeno začnejo postopek v DZ. Pri tem gre najprej za začetek postopka na ustavni komisiji in za oblikovanje strokovne komisije, ki bo podala mnenje stroke na predlagane spremembe. Avtor teh je predsednik DZ Gregor Virant.

NSi bo o tem še enkrat razpravljala

NSi bo po Janševih besedah o tem še enkrat razpravljala na organih stranke. "Če bodo spremembo podprli, bi se odprla možnost, da do spremembe pridemo v realnem času," je še ocenil premier. Če bi se zbrala zadostna večina, bi DZ po nekaterih ocenah spremembe lahko potrdil jeseni.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je sicer pred sestankom pojasnila, da stranka ostaja pri svojem stališču. Želijo si, da bi zaostrili pogoje glede referenduma, nasprotujejo pa kvorumu, saj menijo, da ni dobro, da na koncu zmagajo tisti, ki ne pridejo na referendum. Zato bodo proti taki spremembi.

Strinjajo se z vsebinskimi omejitvami glede odločanja na referendumu, nekaj pomislekov imajo le glede določila glede odločanja o človekovih pravicah. Te so po njenih besedah že zapisane v ustavi, bojijo pa se, da bi s spremembo lahko nekateri človekove pravice po svoje interpretirali.

SD želi dovolj časa za tehten premislek

Predsedstvo SD pa po besedah podpredsednika stranke in poslanca Dejana Židana podpira nadaljevanje postopkov glede spremembe ustave na področju referenduma, a ti morajo biti taki, da vključijo stroko in da puščajo dovolj časa za tehten razmislek, zato da se na koncu pride do skupne rešitve.

Glede predloga Pozitivne Slovenije, da bi začele spremembe veljati šele z letom 2015, pa je dejal, da za njo verjetno ne stoji tehten premislek. Težava je sedaj in jo je treba tudi sedaj rešiti, je bil jasen.

Janković pa je po sestanku ponovil, da sta svet in izvršni odbor stranke sklenila poslancem predlagati, naj predlog za spremembo člena ustave, ki se dotika referenduma, podprejo. Poleg tega pa so na vrhovnih organih stranke res predlagali, da bi se te ustavne spremembe uveljavile z letom 2015.

Predsednik največje opozicijske stranke je ta predlog pojasnil z besedami, da se v zadnjem času vsi sprašujejo glede načina dela te vlade in si postavljajo vprašanje, če ni hitenje s spremembami na področju referenduma poskus omejevanja demokracije in služi dnevnopolitičnim potrebam. "Če mislijo s spremembami ustave resno in tega ne uporabljajo za dnevnopolitične potrebe, bodo predlog sprejeli," je prepričan Janković.

Pri tem je pojasnil, da je leto 2015 zadnje leto mandata te vlade in je tako lahko tista točka, ko bi bilo jasno, da te spremembe ne služijo več dnevnopolitičnim potrebam. Zatrdil pa je tudi, da to le predlagajo in da na tem ne bodo vztrajali.

Janković predčasno odšel

Glede predčasnega odhoda s sestanka je povedal, da je odšel zato, ker ima druge obveznosti, prav tako pa se ne želi pogovarjati "po enosmerni cesti". "Kadar vlada kaj potrebuje, nas pokliče, se tu fotografiramo in povemo, kako iščemo kot politična skupina dobre rešitve, ko pa pridejo do konkretnih točk, vse naše predloge zavrnejo," je pojasnil Janković.

Spomnil je tudi na petkovo državno proslavo, "ki pomeni, da ne velja nič od tega, kar so zapisali v svoji koalicijski pogodbi". Ocenil je, da proslave ni pripravil SDS, temveč vlada. Ta mora zato po njegovem prevzeti odgovornost in ugotoviti, ali bodo popravili koalicijsko pogodbo ali pa rekli, da imajo pogodbo zaradi lepšega in šli po svoje.

Pravkar sicer poteka tudi kolegij vodstev koalicijskih strank pri predsedniku vlade, na katerem naj bi razpravljali tudi o polemikah glede petkove državne proslave.