"Če bi bile proslave naš edini problem, bi bili lahko že vsi na počitnicah," je pred sestankom dejal Janša. Na vprašanje, ali je lahko zaradi trenj ob proslavi koalicija v krizi, pa je odgovoril, da se v Sloveniji lahko trajno združujemo okoli prizadevanj za večjo blaginjo in lepšo prihodnost samo okoli nespornih nacionalnih in državnih simbolih.

"Razni ideološki simboli, ne glede na to, s katere strani prihajajo, pa Slovence lahko samo delijo in to ni dobro, posebno ne v resnih časih," ocenjuje predsednik vlade.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec napoveduje, da se bodo koalicijski partnerji danes pogovorili tudi o državni proslavi, ob čemer pričakuje iskren pogovor. "V tej koaliciji smo zato, da bi reševali težave, ki so velike, ne pa, da bi se izčrpavali na ideoloških bojih," je dejal.

Gregor Virant izjav pred sestankom ni dajal

DeSUS po besedah predsednika podpira načelno soglasje glede referendumske zakonodaje. Menijo namreč, da te spremembe potrebujemo, zato da ne pride do blokad, ko je treba sprejeti pomembne odločitve. Erjavec je spomnil, da so stranke o tem že dosegle načelno soglasje in upa, da bodo danes s tem nadaljevali, čeprav "so nekatere stranke malce modificirale svoje predloge".

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant izjav pred sestankom ni dajal. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je ocenil, da ideološke teme v koaliciji odpirajo po nepotrebnem. Na vprašanje, ali je koaliciji zaradi tega vprašanja v krizi, je odgovoril, da bomo to videli šele po sestanku.

Glede ustavnih sprememb referendumske ureditve so po njegovem mnenju v stranki naredili korak naprej in pristali tudi na kvorum, s katerim se niso strinjali. Ob tem ocenjuje, da gre za veliko sprenevedanja med strankami in veliko "fig v žepu, zato na koncu spet ne bomo naredili nič". Tako kot je sedaj, pa je po njegovem slabo.

Janković je pred srečanjem dejal, da bo vse povedal po sestanku, s katerega se bo, kot je napovedal, zelo hitro vrnil.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ocenila, da je bilo v zvezi s proslavo nekaj neprijetnosti, upa pa, da bodo danes stvari razčistili. Po njenem mnenju proslava ne bi smela biti razlog, zaradi katerega bi koalicija zašla v krizo. Novakova meni, da je bil kulturni program proslave dober, a da je "šepal protokol" in da so bili "kakšni odvečni komentarji". Na vprašanje, ali je "šel kdo predaleč" s komentarji, je odgovorila z besedami, da mora biti proslava takšna, da združuje in je slovesna, zato so kakršna koli "napenjanja moči" ob takem trenutku odveč. Kdo naj bi "šel predaleč", pa ni povedala.

Novakova je pojasnila, da z organizacijo proslave ni bila seznanjena, prepričana pa je bila, da organizacijski odbor "ve, kaj dela".