Nezadovoljstvo z novim socialnim zakonom in visoka stopnja brezposelnosti imata negativen vpliv tudi na delo v centrih za socialno delo. Nezadovoljni občani, ki iščejo pomoč v Murski Soboti, sicer predelu Slovenije, kjer je stopnja brezposelnosti največja, zaposlenim na CDS-ju velikokrat tudi zagrozijo.
„Verbalnega nasilja je veliko. Najbolj je na udaru informatorka, ki sprejema in usmerja stranke. Fizičnega nasilja na srečo za zdaj ni bilo. Največ težav imamo z Romi," je za Žurnal24 povedala Škrbičeva, ki dodaja, da zaposleni niso krivi za odločbe, ki povzročajo nezadovoljstvo med upravičenci, saj samo izvršujejo navodila novega zakona.

V Murski Soboti so sicer že pred šestimi leti zaposlili varnostnika, ki ga plačujejo sami. Ker se je s krizo socialna stiska na območju Murske Sobote še zaostrila in so pričeli beležiti več iskalcev pomoči, so se že dogovorili s policijo, da med uradnimi urami, ko je največ ljudi, naredi kak obhod po čakalnicah.

S podobnimi grožnjami se srečujejo tudi na CSD Maribor. Direktor Jožef Tivadar pravi, da so sicer ljudje, ki jih obiščejo, glede na socialne razmere zelo strpni. "Naletimo tudi na grožnje in verbalno nasilje, a primerov posebej ne beležimo," dodaja.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila stopnja registrirane brezposelnosti Mestni občini Murska Sobota v mesecu aprilu 18,7-odstotna, v Mariboru pa 17-odstotna. Povprečna stopnja brezposelnosti v Sloveniji je bila v istem obdobju 11,8-odstotna.