Tuomas Korpi je na zaslišanju prek videokonference povedal, da pri dogovoru za posel s Slovenijo niso govorili o stranki Janeza Janše. "Zahteval pa sem, da so stroški tega projekta čim nižji."
Sodnica je sporočila, da bo zaslišanje Korpija trajalo do 13. ure. Zaslišanje bodo nadaljevali preiskovalci, vendar ni znano ali naši ali finski, piše Žurnal24.

Med navzočimi pa zgolj en od obtoženih

Sojenja se je, podobno kot prejšnji teden, tokrat udeležil zgolj eden od obtoženih, Jože Zagožen. Predsednik vlade Janez Janša na zaslišanje ni prišel. Premier se je opravičil zaradi sestanka s predsedniki parlamentarnih strank in zaradi nujne seje vlade o sanaciji bančnega sistema. Na sodišče nista prišla niti Walter Wolf in Ivan Črnković.

Črnković se je opravičil že 21. junija, saj naj bi se moral "zaradi višjih poslovnih interesov“ z delegacijo MORS udeležiti sejma in foruma v Moskvi. Zakaj se sojenja ni udeležil brigadir Tone Krković, ni znano, njegov odvetnik Jože Hribernik pa je povedal, da opravičila ne potrebuje, ker je že bil zaslišan.

Prejšnji teden sta se sojenja udeležili dve osebi, Zagožen in Krkovič. Premier Janša in direktor Rotisa Ivan Črnkovič sta se opravičila, poslovneža Walterja Wolfa pa njegov zagovornik Andrej Kac ni uspel priklicati. Kasneje je tudi Krkovič sodnico zaprosil, če lahko zaradi obveznosti odide z obravnave.

Pogoji za sojenje v odsotnosti so bili podani

Kljub odostnosti večine obtoženih ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek ugotavlja, da so podani pogoji za sojenje v odsotnosti, saj je bila obtožena peterica že zaslišana, na obravnavi pa so njihovi zagovorniki.

Sojenje peterici obtoženih - Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.