Kot poroča spletni portal Financ, je ministrstvo za finance sporočilo, da trošarin ne bodo zvišali. Nove cene naftnih derivatov pa zaenkrat še niso znane.

Od aprila vztrajno navzdol

Spomnimo, po večkratnih podražitvah so se cene bencina 30. aprila letos prvič znižale, od takrat pa vztrajno padajo. Tokrat bi se bencin lahko pocenil za od dva in pol odstotka do tri odstotke, dizel pa za od dva do dva in pol odstotka. Vendar pa je v javnosti do sedaj prevladovalo mnenje, da bo vlada vnovičen upad cen ''uravnotežila'' z dvigom trošarin. Če bi to res storili, bi to pomenilo, da bi bile trošarine višje do šest odstotkov, kar bi pomenilo, da bi dosegle nov rekord. Najvišje trošarine do sedaj smo plačevali oktobra 2010, ko so znašale 0,51 evra.

Kot zanimivost, le iz trošarin je vlada lani v svojo blagajno pospravila 943 milijonov evrov. Drugače rečeno, 12 odstotkov vseh svojih prihodkov.

Pri sosedih

V Avstriji vas liter 95-oktanskega bencina stane 1,376 evra, liter 100-oktanskega pa nekaj centov več. Na Hrvaškem je med našimi sosedi cena najnižja - 95-oktanskega bencina 1,37 evra za liter liter dizla pa 1,276 evra. V Italiji so cene občutno dražje tudi od naših. 1,807 evra stane liter 95-oktanskega bencina, 1,882 evra pa liter 100-oktanskega. Za dizel boste odšteli 1,699 evra na liter.