"Na Primorskem se je kratkotrajna vojna junija 1991 začela dan prej kot drugje v Sloveniji. Tu so bila vrata in okno proti zahodu. K zmagi v vojni so prispevali tako teritorialci in milica kot tudi prebivalci sami. Bila je vojna, ne glede na to, koliko časa je trajala. Takrat smo zmagali. Bile so tudi žrtve, ki se jih spominjamo z globokim spoštovanjem," je dogajanje pred več kot 20 leti opisal Ladislav Lipič in nadaljeval: "Stojimo pred praporščaki s simboli vseh generacij veteranov. Ne smemo pozabiti na krvave boje v prvi svetovni vojni, na Maistrove borce in tigrovce ter na vlogo partizanov, ki so jo odigrali v drugi svetovni vojni."

Tudi drugi govorniki, podžupan novogoriške občine Mitja Trtnik, Jožko Leban, predsednik krajevne skupnosti Solkan, poslanka SDS Patricija Šulin in Srečko Lisjak, predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, so se izognili prepirom, ki so v zadnjih dneh spremljali proslave. Niso pa mogli mimo krize, vsi po vrsti pa so poudarjali, da bomo iz nje izšli le, če bomo enotni, tako kot smo bili v času osamosvajanja.

Pester kulturni program so končali tako, kot se na Primorskem spodobi, s himno Vstajenje Primorske. In zapeli so jo prav vsi, levi in desni. Tako kot so se verujoči in neverujoči udeležili maše za domovino pri obnovljenih ostankih cerkvice svetega Valentina na vrhu Sabotina, kjer so veterani vojne za Slovenijo na praznični dan dvignili slovensko zastavo.