Maribor Na Jazzlentu bo nocoj nastopil saksofonist Jure Pukl ter predstavil svoj zadnji projekt Abstract Society, na odru pa se mu bodo pridružili še Kaja Draksler (klavir), Joe Sanders (kontrabas) in Damion Reid (bobni).

V zadnjih nekaj letih se je izkazalo, da sta tako Jure Pukl kot tudi Kaja Draksler nova kometa slovenskega jazza. Svojo skladateljsko zrelost je Pukl dokazal že z odličnim avtorskim prvencem The Wizard iz leta 2004, z vsakim naslednjim albumom pa ga je le še potrdil. Njegov zadnji izdelek z naslovom Abstract Society je bil posnet v New Yorku, izdan pa pri eni najbolj cenjenih založb, danski Storyville, z vidnimi imeni ameriške scene: Vijay Iyer, Damion Reid in Joe Sanders.

Na vprašanje, kakšno pot je ubrala njegova skladateljska poetika od izdaje prvenca The Wizard, je odgovoril: "Moje skladateljevanje se je začelo z nepoznavanjem (funkcionalnih) harmonij, ki sem se jih pozneje priučil v ustanovah, kot zatem tudi komponiranja v stilu modalne in funkcionalne harmonije. Trenutno se ukvarjam s skladanjem glasbe, ki nastaja na podlagi poslušanja in analiziranja moderne klasične glasbe (Bartok, Hindemith, Scelsi, Ligeti, Stockhausen), spektralizma (Murail, Grisey), jazza, pa glasb Steva Lehmana, Vijaya Iyerja, Rudresha Mahanthappe, zasedbe Fieldwork in mnogih drugih. Povedati hočem, da zelo težko opredelim, kakšno glasbo pišem in od kod izvira. Proces je dolg. Lahko pa morda rečem, da se nagibam v glasbo, ki vsebuje nekonvecionalne ritme, nefunkcionalno harmonijo, primesi jazza, svobodne improvizacije in melodične liričnosti. Tako nekako bi tudi rad, da zveni moja skupina". nr