glasba

Ljubljana

Jazzva

Koncert v okviru projekta Glasbeni mostovi. Nastopila bo vokalna skupina Jazzva in predstavila najboljše iz svojega repertoarja vokalne glasbe: jazz standarde, pop in rock skladbe, izbrane pesmi zlatega obdobja slovenske popevke in inovativne etno izvedbe. Skupino sestavljajo Teja Tegelj (sopran), Irena Grdadolnik (mezzosopran), Anja Hrastovšek (mezzosopran), Jasna Žitnik (alt), Jon Leskovec (tenor), Urban Marinko (bariton), Andrej Perdih (bas), Tadej Pasar (beatbox). Čevljarski most. Ob 20. uri.

Jasmine café

Koncert v okviru cikla Sozvočje sveta. Nastopil bo duo Jasmine café, ki ga sestavljata Vasilij Centrih (vokal) in Urban Logar (kitara). Koncertu bo sledil jam session. Hostel Celica. Ob 21. uri.

Seijiro Murayama

Koncert v okviru festivala Mladerimemestomodrine. Tolkalec in improvizator Seijiro Murayama bo v okviru tokratnega obiska na Metelkovi ponovno nastopil kot solist, ki raziskuje zvočne možnosti akustičnega ali ozvočenega "snare" bobna, činel, kontaktnih mikrofonov, včasih pa tudi bobnov. Sodeluje z različnimi improvizatorji, zlasti v stalnih in priložnostnih duetih, zanima pa ga tudi povezovanje z drugimi umetniki s plesalci, slikarji, skladatelji in filozofi, z umetniki zvoka in videoumetniki. Je tudi vodja elektro-akustičnega kvarteta Off-Cells ter član tria, ki ga sestavljata Thierry Madiot (basovska pozavna) in Pascal Battus (preparirana kitara). AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 21.15.

Pedro Costa/Abstract Truth

Klubski večer. V današnjem času smo redko priče "back to back" vrtenju glasbe. Nocojšnja gosta bosta v čast prihajajočemu 53. Jazz festivalu Ljubljana (najstarejšemu festivalu jazza v Evropi!) vrtela na tak način izmenjaje vsak en komad. Izziv in posebna koncentracija, ki jo zahteva tak način sukanja, sproža neslutene učinke. Privoščite si prazničen večer s hišnim mojstrom in gostom iz Lizbone: Pedro Costa je upravnik renomirane založbe Clean Feed Records in sokurator letošnjega jazz festivala. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 21.30.

Maribor

Tilen Pusar

Koncert v okviru EPK 2012. Nastopil bo kitarist, skladatelj in producent Tilen Pusar, ki bo predstavil svoj prvi album Inner strength. Shakespearov oder. Ob 19.30.

Marko Brecelj

Koncert v okviru festivala Lent. Marko Brecelj je mladinski delavec, kantavtor, performer, organizator, novinar in politik, ki je svojo mladost preživel s starši v Mariboru in ima na mesto lepe spomine. Oder Art kamp. Ob 19.30.

Ansambel za renesančno glasbo in ples Cortesia

Koncert v okviru festivala Lent. Ansambel za renesančno glasbo in ples Cortesia pripravlja Grajski renesančni večer. Dvorana Union. Ob 19.30.

Vlado Kreslin

Koncert v okviru festivala Lent. Nastopil bo slovenski kantavtor Vlado Kreslin (kitara, glas). Jurčkov oder. Ob 19.30.

Jure Ivanušič & NORDunk: Srce v kovčku

Koncert v okviru festivala Lent. Srce v kovčku je rezultat sodelovanja Jureta Ivanušiča in NORDunka, navdih za gradnjo projekta pa je bil svetovno znani pesnik, skladatelj, igralec, režiser in velikan svetovne glasbene umetnosti Jacques Brel. Špeglcelt. Ob 21. uri.

Big Foot Mama & Jelen Band

Koncert v okviru festivala Lent. Big Foot Mama je sinonim za rock na slovenskih tleh. Kultna peterica si je ta status priborila v več kot 20 letih delovanja. Svojo obsežno kariero so v lanskem letu prikazali na celovečernem filmu Tist' dan v tednu, pred kratkim pa so izdali tudi novi, sedmi album Izhod, ki je njihov status na novo oplemenitil in bend ponesel še stopničko višje. Nastopila bo tudi skupina Jelenband, ki je bila ustanovljena kot ekipa izkušenih glasbenikov takoj po razpadu skupine Šank Rock. Večerov oder. Ob 21. uri.

24. Folkart

Otvoritev festivala Folkart. Nastopile bodo skupine iz Italije, Uzbekistana, Mehike, Srbije, Benina, Moldavije, Peruja, Rusije in Slovenije. Glavni oder na Dravi. Ob 21.30.

Slovenj Gradec

Trio Amarilis

Koncert v okviru EPK 2012. Klavirski trio Amarilis, v katerem sodelujejo pianistka Katja Činč, violinistka Lucija Mlakar in violončelistka Urška Horvat, deluje od oktobra 2008 v okviru Akademije za glasbo Ljubljana. Prvo leto je bila njihova mentorica prof. Marina Horak, sedaj pa svoje umetniško delo že drugo leto uspešno nadaljujejo pod mentorstvom red. prof. Tomaža Lorenza. Na svojih koncertih so mlade glasbenice prejele že vrsto odličnih kritik, za svoje umetniško udejstvovanje pa so letos prejele tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Hiša Huga Wolfa. Ob 19.30.

oder

Ljubljana

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

Predstava v okviru Festivala Ljubljana. Režija Jagoš Markovič. Nastopajo Boris Cavazza, Anica Dobra, Nikola Ristanovski in drugi. Gospoda Glembajevi so eno najbolj znanih in največkrat izvajanih dramskih del velikana hrvaške moderne književnosti Miroslava Krleže. Drama o propadu bogate meščanske družine, ki je svojo moč in bogastvo zgradila na prevarah, zločinih in goljufiji, je bila tudi eno najbolj izstopajočih del na tleh nekdanje Jugoslavije. Tokratna predstava je ena največjih uspešnic beograjskega Ateljeja 212, ki je združila igralce z območja nekdanje Jugoslavije in takoj zbudila izjemno pozornost strokovne javnosti. Križanke. Ob 21. uri.

Otočec

Otočec

Matjaž Berger: Človeka z bombami/deTONACIJA (premeira)

Režija, scenarij, scenografija Matjaž Berger. Kostumografija Alan Hranitelj. Glasba Siddharta, Peter Penko. Nastopajo Siddharta, Pavle Ravnohrib, Akira Hasegawa, Nina Rakovec, Nana Milčinski, Petra Govc, Borut Veselko, Jure Longyka, Katarina Stegnar in drugi. Projekt Človeka z bombami/deTONACIJA je nastal kot poklon avantgardistoma Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu, vendar pa avtor in režiser Matjaž Berger pred premiero ni želel predstaviti vsebine, ki bo tako ostala presenečenje do nocojšnje premiere. Predstavo pod njegovo taktirko pripravljajo skupina Siddharta z gostujočim članom, skladateljem, producentom in glasbenikom Petrom Penkom, ki tako kot Siddharta že dlje časa sodeluje z APT. Je pa Berger kljub temu izdal nekaj značilnosti predstave, v kateri bo občinstvo pravzaprav del kulise in bo v detonaciji tudi dejavno sodelovalo. Otočec. Ob 21.30.

razstave

Ljubljana

Zoran Smiljanić: Strip ob bok knjižnim klasikom (odprtje)

V sklopu projekta Strip ob bok knjižnim klasikom bodo v MKL s pregledno razstavo in pogovornim večerom predstavili enega izmed najvidnejših ustvarjalcev stripa pri nas, Zorana Smiljanića. Zoran Smiljanić sodi v tako imenovano tretjo generacijo slovenskih avtorjev stripa, ki se je pod urednikovanjem Iva Štandekerja kalila v Mladini. Stripi iz tega obdobja so politično angažirani, eksplicitni in vsebinsko provokativni izdelki, ki črpajo snov iz slovenske sedanjosti in bližnje preteklosti. Kot scenarist in publicist je povezan tudi s filmom in filmski jezik s pridom uporablja v svojih stripih. Ukvarja se tudi s karikaturo, oblikovanjem plakatov, zgoščenk, leposlovnih in strokovnih knjig ter ilustracijo. Odprtje razstave in pogovorni večer z avtorjem bo vodil Aleksander Buch. Razstava bo na ogled do 25. julija. MKL. Knjižnica Otona Župančiča. Ob 19. uri.

Milena Gregorčič: Svetlobe

Slikarska razstava. Slikarka Milena Gregorčič sledi modernističnemu jeziku, za katerega je značilno vračanje k notranji naravi in abstrahiranju. Vselej pušča odprta vprašanja, ki se porajajo ob razmišljanju o aktualnosti slikarstva kot takega, pri katerem imamo občutek, da se sodobni umetnik s klasičnimi slikarskimi pristopi težko spoprime z razlogi za njegov obstoj v času in prostoru. Njeno slikarstvo zahteva zrelega gledalca, ki se bo znal prepustiti čutni percepciji in bo dovolil, da se ga slika dotakne. Na ogled do 2. septembra. Vstop prost. Peterokotni stolp. Ljubljanski grad.

Siemens moč napredka v Evropi in na Slovenskem

Razstava. V Mestnem muzeju Ljubljana gostijo razstavo o revolucionarnih zgodnjih odkritjih korporacije Siemens, o njeni vpetosti v svetovne globalizacijske tokove pa tudi o njenem več kot 140-letnem prepletanju s slovensko tehniško dediščino in vplivu na današnjo industrijsko podobo sveta. V muzejskem notranjem dvorišču lahko obiskovalci spoznajo, kaj stoji za fizikalno enoto siemens, izvedeli pa bodo tudi marsikaj o tehnološki podobi Slovenije na prelomu prejšnjega stoletja. Na ogled do 30. junija. Vstop prost. Mestni muzej Ljubljana.

Maribor

Silent Revolutions/sodobno oblikovanje v Sloveniji

Razstava. Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana v koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012/Terminal 12 v Umetnostni galeriji Maribor predstavlja razstavo Silent Revolutions, sodobno oblikovanje v Sloveniji, z izborom oblikovalskih projektov, ki so zaznamovali prvi dve desetletji obstoja države. Izbrana oblikovalska dela poosebljajo strasti in obsesije posameznih ustvarjalcev ter zagon, inovativni razvoj in visoko kakovostno proizvodnjo. Razstava prinaša na ogled izbrana dela več kot 25 slovenskih oblikovalcev in je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Na ogled do 15. julija. UGM.

drugi dogodki

Ljubljana

Kitajski kulturni večer v SEM

V Slovenskem etnografskem muzeju pripravljajo kulturni večer ob 350-letnici slovensko-kitajskih stikov in ob 20-letnici slovensko-kitajske diplomacije. Mag. Ralf Čeplak Mencin bo predstavil knjigo V deželi nebesnega zmaja, sledil pa bo koncert Jukebox kvarteta. Upravna hiša SEM. Ob 18. uri.

Cecil Taylor: All the Notes

Dokumentarni film. Režija Chris Felver (ZDA 2006). Pianist, skladatelj, pesnik, plesalec, teoretik, mislec Cecil Taylor (rojen leta 1929) je ena izmed osrednjih glasbenih, pa ne le glasbenih osebnosti 20. stoletja in našega časa. Njegova medijsko sramežljiva figura v tem izjemnem dokumentarcu zažari v polni muzični in besedni lepoti. Film spremlja Taylorja med vajami z mladino, srečanji s starimi kolegi, na tihem pa so gledalci navzoči tudi na njegovem brooklynskem domu in na poti. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 20. uri.

Mladerimemestomodrine

Literarni festival. Svojo poezijo bodo brali Milan Dekleva, Jospi Osti, Alenka Zorman in Primož Repar. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 21.15.

Animateka: Otok Blacka Móra

Animirani film. Režija Jean-François Laguionie (Francija, 2004). Leto 1803, obala Cornwalla. Petnajstletnemu Kidu uspe pobegniti iz sirotišnice, kjer živi kot v zaporu. Svojega pravega imena ne pozna in vse, kar ima, je zemljevid otoka, ki ga je našel v knjigi o znanem piratu Blacku Móru - otoka, na katerem je zaklad. Skupaj s plenilcema ladijskih razbitin, MacGregorjem in La Ficellom, se Kid v iskanju otoka odpravi na drugo stran Atlantika. Slovenska kinoteka. Ob 19. uri.

Pariz: mesto in film: Andalucia

Film. Režija Alain Gomis (Francija, 2007). Alainu Gomisu je uspelo ponovno ustvariti drzen film, ki se sprašuje o dostojanstvu posameznika, soočenega z vsakdanjim družbenim ponižanjem. Pripovedna kreativnost sestavi pravi mozaik poetičnih posnetkov, ki brez klišejev in z veliko fantazije rišejo sodobno francosko družbo in njeno zamolčano kolonialno preteklost. Slovenska kinoteka. Ob 21. uri.

Kromberk

Aleksandrinke

Dokumentarni film. Režija Metod Pevec (Slovenija, 2011). Dokumentarni film Aleksandrinke je nastajal dve leti in zabeležil le tri zadnje in prave aleksandrinke, ki so odšle na delo v Egipt. Zgodbo pripovedujejo njihovi otroci, ki danes živijo v Vipavski dolini, in egiptovski varovanci. Ti imajo v spominu materinsko pozorne in požrtvovalne ženske s posebno slovansko toplino. Otroci aleksandrink pa se spominjajo predvsem hrepenenja po mami in odtujenosti. Grad Kromberk. Ob 21. uri.

otroški kot

Ljubljana

Moja črka moj stil!

Ustvarjalna delavnica. V Knjižnici Bežigrad so pripravili počitniški program, štiri delavnice za otroke, na katerih bodo udeleženci urili svoje prstke, kombinirali barve in materiale, lepili, rezali, trgali, skratka pravi ustvarjalni mišmaš za vse počitnikarje. Danes bodo otroci iz kartona izrezali svojo najljubšo črko ali črko svojega imena in jo okrasili na različne načine. Vabljeni so otroci od 6. do 12. leta starosti. MKL. Knjižnica Bežigrad. Ob 11. uri.

Domžale

Hiša pravljic

Animirani film. Režija Dominique Monféry (Francija, Italija, 2009). Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Film je sinhroniziran v slovenščino, traja 76 minut in je primeren za otroke od 4. leta starosti dalje. Mestni kino Domžale. Ob 10. uri.

za ovinkom

Šibenik (Hrvaška)

Glasbeno-ekološki festival Terrano

Med nastopajočimi bodo elektronski kolektiv Thievery Corporation, ki je poznan po svojem družbenem angažmaju in kritiki sodobnega kapitalizma. Potrjen je tudi nastop elektronskega dvojčka Groove Armada ter newyorškega garažnega rokovskega trojčka The Jon Spencer Blues Explosion. Udeležbo so marca in aprila potrdili izvajalci, kot so Swans, The Roots, Anna Calvi, Stephen Malkmus & The Jicks, The Horrors, Friendly Fires, The Ting Tings, The XX, The Notwist, Digitalism, The Very Best, Future Islands, Future of the Left, Parov Stelar Band, Aeroplane, The Vaccines, Tuneyards, Dan Mangan, Max Tundra in Ola Horhe. Udeležbo so potrdile tudi številne hrvaške zasedbe, kot so Elemental, Dječaci, Golem, Gatuzo ter nekatere skupine iz regije, med njimi beograjski Jarboli, slovensko glasbo pa bodo zastopali Žoambo Žoet Workestrao in The Toronto Drug Bust. Šibenik. Med 7. in 10. avgustom.

Dunaj (Avstrija)

Nov muzej: Časovno popotovanje po Dunaju

V novem dunajskem muzeju lahko obiskovalci s pomočjo najsodobnejše tehnologije in zvočnih učinkov na zabaven način podoživijo zgodovino avstrijske prestolnice. Temu je namenjen enourni šov v 5D kinu s posebnimi zvočnimi in svetlobnimi efekti, v katerem se premika tudi ploščad z gledalci, piha veter in se pojavljajo različne vonjave. Podoživeti je mogoče pomembne zgodovinske dogodke, kot so obdobje Rimljanov, turški vpadi, kuga in bombardiranje med vojno. Računalniške simulacije likov Franca Jožefa, cesarice Sisi, Marije Terezije in cesarja Maksimilijana pa obiskovalcu predstavljajo cesarski vsakdanjik in zgodovino Habsburžanov. Vojni čas je z zvoki alarma in bombardiranja doživeto predstavljen v bunkerju. Enourna dogodivščina se zaključi z virtualno vožnjo s kočijo nad strehami najpomembnejših znamenitosti mesta. Salvatorijanski samostan v bližini dvorca Hofburg.