Ljubljana Festival Pranger bo v svoji deveti ediciji ponovno predstavil izvirne slovenske pesniške zbirke, ki so jih letos izbrali kritiki Brane Senegačnik, Jernej Županič in Barbara Pogačnik. Gostujoča država srečanja pa bo Norveška, od koder bodo prišli umetniški dvojec Jenny Hval in Havard Volden ter pesniki Gunnar Waerness, Gunstein Bakke in Kjersti Bronken Senderud.

Festival se bo začel v sredo, 27. junija, ko bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal sprejem, namenjen predstavitvi norveške kulture, in ko bodo v ljubljanskem klubu Daktari gostili norveške avtorje. V Menzi pri koritu v Metelkovi ulici bo ob 19.30 sledila študentska kritiška razprava o izbranih pesniških zbirkah, ki je namenjena spodbujanju novih kritiških peres in njihovemu vstopu na literarno sceno. Sledil bo pesniški večer z norveškimi gosti festivala. Na soočenjih kritiških mnenj, ki jih bo povezovala literarna kritičarka Petra Koršič, bodo obravnavane pesniške zbirke devetih pesnikov, Taje Kramberger, Esada Babačića, Miklavža Komelja, Katje Perat, Barbare Korun, Ivane Komel, Vinka Möderndorferja, Ivana Dobnika in Uroša Zupana. Konceptualna razprava o poeziji bo letos namenjena temi poezije in manjšine, pogovor na to temo pa bo s sociologom in filozofom Rastkom Močnikom ter pesnikom in literarnim zgodovinarjem Davidom Bandljem vodila literarna kritičarka, profesorica in prevajalka Alenka Jovanovski.

Festival se bo v soboto zvečer sklenil pod arkadami Grand hotela Rogaška s koncertom desetih sklad za čembalo skladatelja Milka Lazarja in violino Vasilija Meljnikova. pim