Kot so zapisali v SDS, so se stranke sedanje vladne koalicije v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem, obramba totalitarnih simbolov pa po njihovih besedah pomeni prav vnašanje ideologije. Izjave nekaterih slovenskih politikov so zato po njihovem mnenju neprimerne in neodgovorne. Kot takšno so označili tudi izjavo predsednika Državljanske liste (DL) Gregorja Viranta, ki je v odzivu na proslavo kot nesprejemljivo ocenil "izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali - nič krivemu - Jerneju Kuntnerju".

V SDS menijo, da je zagovarjanje totalitarnega simbola, pod katerim je umrlo ali hudo trpelo na deset tisoče ljudi v Sloveniji, v primerih, ko prihaja iz vrst državnih predstavnikov, neposredno zanikanje ustavne pravice do dostojanstva, ki jo imajo vsi državljanke in državljani republike Slovenije.

SDS od partnerjev zahteva več resnosti in dela za skupno dobro

"SDS od koalicijskih partnerjev, še posebej od tistih, ki zasedajo nesorazmerno veliko položajev glede na svoj volilni rezultat in povolilno zmanjševanje števila poslancev, odslej pričakuje več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov, ki ne sodijo v 21. stoletje," so v SDS zapisali na svoji spletni strani in dodali, da pričakujejo tudi več povezovalne drže. "Predsednik DL Gregor Virant bi jo lahko na primer pokazal tako, da se ne bi spuščal v ideološke spore in da ne bi bojkotiral slovesne maše za domovino, ki je pred državno proslavo tako kot vsako leto potekala v ljubljanski stolnici," so zapisali.

V stranki SDS so dodali še, da spoštujejo vse, ki so se kadarkoli v svoji zgodovini borili za Slovenijo in slovenski narod. Kot so zapisali, bo Slovenija zagotovo tudi v prihodnje negovala spomin na različne oblike uporništva proti tujim zavojevalcem ter tujim ideologijam ne glede na njihovo barvo. "Vendar je lahko ta skupen spomin združen samo pod nespornimi nacionalnimi in državnimi, z ustavo določenimi skupnimi simboli," je še zapisano na spletni strani stranke.

Preberite še:
- Erjavec razmišlja o smiselnosti sodelovanja v koaliciji: Partnerji se moramo iskreno pogovoriti
- NSi o državni proslavi: "Šepal je protokol, dodatni komentarji so odveč"
- Rode: Boj za Slovenijo je bil boj proti rdeči zvezdi, želel bi, da ta simbol sam po sebi izgine
- Predalič ne razume, zakaj nekateri vidijo probleme: Kuntner je povedal samo dejstva
- Ogorčena PS zahteva opravičilo, Erjavec: govor povezovalca nepotrebna provokacija