Erjavec je danes vnovič obžaloval razvoj dogodkov ob slovesnosti ob dnevu državnosti, saj praznovanje rojstva države po njegovem mnenju "ni prostor in čas za ideološko obračunavanje".

Ponovil je, da v strani DeSUS menijo, da bi morale na državni slovesnosti sodelovati vse veteranske organizacije, saj je vsaka "dala svoj kamenček v mozaik naše državnosti".

NSi o državni proslavi: "Šepal je protokol, dodatni komentarji so odveč"

O slovesnosti se bodo pogovorili v torek

Na vprašanje, ali zaradi dogodkov ob slovesnosti razmišljajo o izstopu iz koalicije, je spomnil, da je v torek koalicijsko srečanje po srečanju vseh parlamentarnih strank, kjer se bodo pogovorili o slovesnosti.

Ob tem je dejal, da ostali predsedniki strank, ki tvorijo koalicijo, niso vedeli, da bo prišlo do takega načina praznovanja, ki ga ocenjuje kot "neprimerno in neustrezno".

"Če misli koalicija in vlada tudi v bodoče povzročati take nestrpnosti in delitve, potem bo stranka DeSUS premislila o tem, ali je v njej smiselno sodelovati. Mi smo šli v koalicijo predvsem zato, da bi reševali realne probleme, ki jih ima ta država," je poudaril.

Če DeSUS ne bi stopil v koalicijo, bi imeli v Sloveniji po Erjavčevih besedah podobne razmere, kot so bile v Grčiji. Politična kriza bi namreč v trenutku, ko je treba dnevno sprejemati težke določitve, le še poslabšala položaj Slovenije.

Rode: Boj za Slovenijo je bil boj proti rdeči zvezdi, želel bi, da ta simbol sam po sebi izgine

Erjavec: Položaj ni lahek

"Položaj Slovenije ni lahek," je ocenil Erjavec in opozoril, da bodo "šle stvari navzdol", če se ne bosta koalicija in opozicija resno lotevali problemov, ki tarejo Slovenijo in Slovence.

"Stvari niso blesteče. Poglejmo, kaj se dogaja v Grčiji in Španiji. Če se bomo ukvarjali sami s seboj, ne s tem, kar moramo storiti in kar pričakujejo EU in finančni trgi, potem sem pesimist glede naše prihodnosti," je posvaril.

V torek je zato po njegovih besedah potreben odprt in iskren pogovor koalicijskih partnerjev o tem, kaj sploh želijo doseči v tej koaliciji. "Jaz vem, kaj želim in zakaj sem v tej koaliciji - da rešujemo realne probleme, ki jih ima naša država," je sklenil.

Predalič ne razume, zakaj nekateri vidijo probleme: Kuntner je povedal samo dejstva