"Povsem nesprejemljivo je bilo izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali (nič krivemu) Jerneju Kuntnerju," je bil Virant kritičen do organizatorjev proslave. Po njegovem mnenju bi morala biti to proslava vseh državljank in državljanov Slovenije, ki bi morala združevati in povezovati. "Veseliti se morajo vsi, ne glede na politično pripadnost," je zapisal in dodal, da ta proslava pač ni bila takšna.

"Solo" akcija SDS

Jasno je povedal, da se Državljanska lista od spornih dogodkov ostro distancira, saj je šlo za "solo" akcijo stranke SDS, pri čemer so se odločitve sprejemale izven odbora za proslave, ki je za to pristojen. "Nekdo si je proslavo preprosto uzurpiral, kar je popolnoma nesprejemljiva, skoraj totalitarna gesta."

Zapisal je, da bodo morali biti koalicijski partnerji v prihodnje na scenarije proslav očitno posebej pozorni, če bodo hoteli, da proslave ne bodo delile ljudstva, ampak ga združevale.

"SDS je naredila veliko napako"

 "Javnost je gotovo opazila, da so dogodki zmotili vsaj tri od petih koalicijskih partneric. V koalicijski pogodbi smo se dogovorili, da ne bomo odpirali ideoloških tem, ki delijo, a po krivdi SDS se je zgodilo prav to. V sedanjih časih je odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti tistih iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo. SDS je naredila veliko napako," je zaključil.

NSi: "Šepal je protokol, dodatni komentarji so odveč"

V NSi so medtem z vsebino proslave in nastopajočimi zadovoljni. "Vsebina proslave je bila domoljubno, kulturno in ikonografsko odlično izpeljana. Folklorni nastopi so dali proslavi domoljubni naboj. Omeniti velja nastopanje in plese v narodnih nošah. Lepa gesta nastopajočih je tudi, da so nastopali zastonj. Žal pa je šepal protokol, dodatni komentarji so bili odveč," so zapisali.

Pred letošnjo proslavo ob dnevu državnosti je javnost in politične stranke razdelil seznam vabljenih praporščakov veteranskih organizacij na proslavo, po sami proslavi pa so se vnele še polemike o tem, ali je bilo primerno, da je povezovalec proslave, igralec Jernej Kuntner, prebral del scenarija, v katerem je bilo zapisano, da spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo ne smemo žaliti "s simboli, ki jih je nosil agresor".

V Pozitivni Sloveniji so v soboto omenjeni stavek označili kot žaljenje tistih, ki spoštujejo vrednote NOB. Predsednik DeSUS Karl Erjavec ga je ocenil kot "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo". V SD pa so ponovili, da bi morala proslava združevati, ne deliti. SLS se je kot koalicijska stranka v nedeljo opravičila za zaplet, ki je nastal z vabljenjem na proslavo, ni pa se še opredelila do scenarija proslave. Prav tako ne SDS.